A Szekszárdi Borvidéki Borversenyen jártunk a WineCompass-szal

A verseny a borvidék kiemelkedő szakmai eseménye minden évben, melynek folyamatosan emelkedő minőségéért a szervezők mindent megtesznek.

Hírek | 2022. 04. 05.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Borkult oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
A Szekszárdi Borvidéki Borversenyen jártunk a WineCompass-szal

Idén is komoly fejlesztés történt az esemény lebonyolításában, hiszen a korábbi papír alapú értékelés helyett ez alkalommal a többek között a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is használt WineCompass elektronikus bírálati rendszert használta a 48 fős szakértő zsűri. Az alkalmazás lehetővé tette a benevezett minták részletes, átfogó bírálatát, így borairól komplex visszajelzést kap, mely a szokásos, 100 pontos rendszerben adott pontszám mellett tartalmazza a bor struktúrájának leírását, illetve a zsűri által kiválasztott borjellemzőket is.

 

A borvidéken egyre magasabb a borok minősége, amit visszaigazolt az idei verseny is, hiszen a benevezett 238 mintából 5 nagyarany-érmes, 68 aranyérmes, 136 ezüstérmes és mindössze 25 bronzérmes pontszám született. A borverseny azonban a Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet (OIV) nemzetközi versenyekre vonatkozó szabályaihoz hasonlóan, csak a nevezett borok legjobb 30%-ának engedélyezi az érmek kiosztását, azzal a megkötéssel, hogy a nagyarany- és aranyérmeket ki kell adni. Ennek megfelelően 5 nagyarany- és 68 aranyérem került kiosztásra (az összes minta 30,67%-a).

 

A különdíjak április 23-án, a Szent György napi ünnepélyes díjátadón kerülnek kihirdetésre.

 

Az éremmel jutalmazott borok nyilvános komplex lapjait itt találja: