Menü

Éremeső a vidéki borversenyeken

Szép eredményekkel zárultak az elmúlt hónapok legrangosabb borvidéki borversenyei.

Hírek | 2023. 07. 07.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Borkult oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Éremeső a vidéki borversenyeken

A borversenyek fontos szerepet játszanak a borkultúra fejlődésében és népszerűsítésében. A borvidéki megmérettetéseken elnyert díjak segítenek a borászati hírnév megerősítésében, ezért ösztönzőleg hatnak a borászok alkotómunkájára, és lehetővé teszik, hogy szakértő zsűritől kapjanak megbízható értékelést.

Fontos, hogy egy borbírálatnak mindig objektívnek kell lennie, mely minimalizálja az egyes preferenciák és elfogultságok befolyását és segíti a borok tényleges minőségének és jellemzőinek felismerését. Ma már szerencsére rendelkezésre állnak olyan programok, mely által hajszálpontos és gyors értékelést lehet végrehajtani.

A modern borbíráló rendszerek lehetővé teszik a nagyobb mennyiségű adatok gyűjtését, elemzését és összevetését. Ez segít az átfogóbb borértékelések kialakításában, az iparági trendek és mintázatok azonosításában, valamint a fejlesztési területek felismerésében.

A Winecompass borbíráló program 25 éves folyamatos fejlesztésnek eredményeként jött létre, folyamatosan formálódott és csiszolódott a VinAgora Nemzetközi Borverseny szervezői keze által. Mostanra egy modern, innovatív, megbízható, objektív, valamint gyors és pontos értékeléssel járul hozzá a borok minőségének felismeréséhez és a borászoknak adott teljeskörű visszacsatoláshoz.

A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott és U.I.OE, valamint az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik. A tableteken való bírálat mentesít minden papíralapú adminisztrációtól, rendkívül gyors és pontos összegzést biztosít, illetve a program testreszabható adott verseny szabályaihoz és arculatához.

A Winecompass az elmúlt időszakban három borvidéki versenyen is bizonyította hatékony működőképességét és testreszabhatóságát.  Egyedi igényekhez szabhatóságát jól mutatja a megmérettetések eltérő szabályzata, hogy amíg Szekszárdon a 30 százalékos éremkiosztási szabály miatt kizárólag nagyarany- és aranyérmet osztottak, addig a Mátrai és Egri borversenyen a bronzérmet is el lehetett vinni.

A végső ponthatárokban is felfedezhető volt a versenyek közötti különbség. Eltérő ponthatárok alakultak ki a bronz- és és ezüstérem határánál, azonban az arany- és nagyarany pontérték határokban ezúttal nem volt különbség.

Érdemes megvizsgálni az érmek megoszlását ez egyes versenyeknél. Szekszárdon 258 nevező közül csak a mezőny 30 százalékát jutalmazták éremmel, míg a többi versenynél ezt a szabályt nem alkalmazták, ezért ott jóval több éremmel gazdagodhattak a résztvevők. Szekszárdhoz képest Mátrában is 30 százalékos volt az arany és nagyarany éremkiosztások aránya, Egerben, azonban a nevezők közel 40 százaléka esett a 87 pont feletti kategóriába.

 

Gratulálunk a szép eredményekhez!

 

A részletes eredményekért kattints a logókra!