Folyamatosan szépül a Budavári Palotanegyed

Különleges helyszínen, a Budavári Palota Hunyadi udvarában rendezik meg idén a Budapest Borfesztivál exkluzív kiadását, a Limited 2020-at

Támogatói tartalom | 2020. 08. 31.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Folyamatosan szépül a Budavári Palotanegyed

Ismét különleges helyszínen, a Budavári Palota Hunyadi udvarában rendezik meg idén a Budapest Borfesztivál exkluzív kiadását, a Limited 2020-at. A prémium borokat és pezsgőket, valamint az ínyenc fogásokat pazar környezetben fogyaszthatják el a fesztivál látogatói. Megcsodálhatják a Hunyadi udvar nyugati oldalán, a közel ötven év után ismét teljes pompájában újjászületett Főőrség épületét, amely kávézóval, étteremmel, kulturális rendezvény-és kiállítótérrel várja a látogatókat.

A Borfesztivál vendégei lepillanthatnak a Csikós udvarra, mely nevét az ott álló Lovát fékező csikós szobráról kapta. A műalkotás restaurálás után, 2019-ben került vissza eredeti helyére, a Lovarda épülete elé. Az újjászületett impozáns egykori lovaglócsarnokot Hauszmann Alajos tervezte, később a második világháborús sérülések után - bár megmenthető lett volna - 1950-ben lebontottak. A korhűen visszaállított homlokzat mellett a belső terekben is visszaköszönnek az eredeti anyagok, motívumok. A modern konyhával, ruhatárral és kiszolgálóterekkel is felszerelt, közel 1500 négyzetméteres Lovarda 21. századi, multifunkcionális rendezvénytérként nyílik meg 2021 második felében, környezetének rendezése, akadálymentesítése és zöldítése után.

Budai Várséták

A nagyközönség előtt addig még zárva lévő különleges épületben azonban már most is gyönyörködhetnek az érdeklődök. A Budai Várséták, Hauszmann paripái című tematikus sétán ugyanis megtekinthetik az impozáns lovaglócsarnokot, a korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő díszmennyezetet, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakokat. A séta résztvevői beléphetnek a zenekari páholyba, sőt az egykor a korszak legillusztrisabb vendégeit befogadó királyi páholyba is. A sétavezetők az épület kulisszatitkairól is mesélnek a programon.

A Főőrség és a Lovarda épületét a szintén újjászületett neoreneszánsz Stöckl lépcső köti össze, amely talán az ország legnagyobb múltra visszatekintő történelmi lépcsője. Fő szerepét 2021-re nyeri vissza, amikor is összeköttetést biztosít majd a Budavári Palota és a Csikós udvar szintje között.

Miközben a borok és a gasztronómia szerelmesei a standok között sétálnak, nem kerülheti el figyelmüket Strobl Alajos alkotása, Mátyás kútja, amely a 20. század elején, a Hauszmann Alajos tervei alapján végzett palotaátépítés utolsó szakaszában került a budai Vár déli részén található Hunyadi udvarba.

A kút a II. világháború idején erősen megrongálódott. Az elmúlt évtizedekben a díszkút medencéjének szigetelése károsodott, a szivárgó víz a Budavári Palota épületének falait áztatta. A Nemzeti Hauszmann Program során néhány hete fejeződött be a Mátyás kútjának teljeskörű felújítása. A látogatók jelenleg megújulva, régi pompájában láthatják a budai Vár ikonikus díszkútját.

Kút