Interjú Kosztán Ákossal

A Novotel séfjével beszélgettünk, aki a VinAgora Nemzetközi Borverseny bírálóbizottságát kápráztatta el ebédkölteményeivel

Hírek | 2021. 06. 06.

Interjú Kosztán Ákossal

A VinAgora Nemzetközi Borverseny megszervezése a helyszín tekintetében idén nem volt egyszerű, hiszen eleget kellett tenni a járványügyi szabályoknak. Végül a szervezőknek sikerült egy minden szempontból tökéles megoldást találni: az idei versenynek a Novotel Budapest City szállodával egy egységet alkotó Budapest Congress Center adott otthont. A borbírálathoz kiváló körülményeket biztosító barátságos terek és segítőkész személyzet mellett ebédidőben nagyon kellemes meglepetés érte a vendégeket és a szervezőket. Az elmúlt évek során megszokott szállodai gasztronómia helyett a verseny alatt kifinomult, átgondolt és különleges gourmet-fogások várták a bírálókat, ami a fárasztó bírálat után igazi élményt és kikapcsolódást jelentett. Eddig nem volt példa arra, hogy a bírálók ragaszkodtak ahhoz, hogy személyesen is köszönetet mondjanak a chefnek az utolsó napon. Kosztán Ákos Executive Chef-fel beszélgettünk.

Az ebédek során az előételektől a desszertekig minden nagyon izgalmas és egyedi volt. Honnan merít ihletet ehhez a fantasztikus kreativitáshoz?

Folyamatosan figyelemmel kísérem a nemzetközi trendeket, emellett szeretek új alapanyagokkal, izgalmas textúrákkal kísérletezni. Ebben nagy segítségemre van a több éves külföldi munkatapasztalatom, illetve a régóta lángoló, gasztronómia iránti szenvedélyem.

Nagy sikere volt minden ebéd minden egyes fogásának a borbírálók körében. Tudatosan állította össze a menüt egy olyan csapatnak, akik szintén az ízek iránt köteleződtek el, csak kicsit másképp?

Igen, rendkívül fontosnak tartom, hogy egy adott rendezvény előtt alaposan tájékozódjunk az esemény témájáról, a résztvevőkről. Ebben nagy segítségemre van a Budapest Congress Center értékesítési csapata, akik minden kulcsfontosságú információt a rendelkezésemre bocsátanak, hogy minél személyre szabottabb menüt tudjak kialakítani.

Mit kedvel inkább: nagy tömegnek főzni vagy kisebb társaságokat levenni a lábáról?

Igazából a létszám teljesen mindegy, a kihívás inkább a menüsor megalkotásán van. Ott élem ki a kreativitásomat. Nyilván, a két rendezvény típus más felkészülést és eltérő technikai hátteret igényel. Ha választani kéne, természetesen kisebb létszám esetén könnyebb dolgunk van vendégcentrikus, egyedi gasztronómiai élményt nyújtani.

Melyik fogás, étel volt Ön szerint a legkülönlegesebb azok közül, amit a bírálóknak kínáltak?

Mivel a fenntartható táplálkozás meghatározó számomra, igyekszem a növényi alapú élelmiszereket népszerűsíteni, úgy prezentálni ezeket a kompozíciókat, hogy mások is felfedezzék az újszerűségüket. A pozitív visszajelzések alapán a vendégek körében is hatalmas sikert arattak ezek a fogások.

Jó ételt csak jó alapanyagból lehet készíteni. Mennyire fontos Önnek, hogy honnan származnak a főzéshez felhasznált alapanyagok?

Rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk egy-egy ételsor összeállításánal. Ezek közül a legfontosabbak a szezonalitás, a helyi beszerzés, és a bio alapanyagok. Ezen a vonalon haladva nem csupán a saját egészségünkkel teszünk jót, hiszen felelős táplálkozással nagyban hozzájárulunk a fenntartható fejlődéshez is. Szerencsére ebben a cég filozófiája is támogat, kiemelten foglalkozik a témával.

Mesélne kicsit a csapatáról, akik a színfalak mögött a keze alá dolgoznak?

Színes a csapat, vannak régi motorosok, akik kellő rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek, és vannak fiatal kollégák, akik üde színfoltként, a szemünk láttára bontogatják szárnyaikat. Nem titok, hogy az elmúlt másfél év számunkra is tartogatott kihívásokat. Ugyanakkor úgy érzem, ennek köszönhetően sikerült egy még kreatívabb és összetartóbb csapatot kovácsolni.