Menü

Rekordokat döntött a GROW Balaton

A GROW du Monde borversenyt harmadik alkalommal rendezte meg a Balatoni Borvidék.

Hírek | 2024. 06. 11.

Rekordokat döntött a GROW Balaton

Graševina, Olaszrizling és Welschriesling: három különböző név, jelentésük azonban ugyanaz a szőlőfajta, amelyekből létrejött a GROW mozaikszó. Ennek a nagyszerű Kárpát-medencei fajtának az eredetét homály fedi, egyesek Franciaországhoz, mások Dél-Olaszországhoz, néhányan Horvátországhoz kötik a származását. Abban azonban mindenki egyetért, hogy neutrális, terroir-t kifejező tulajdonságának köszönhetően sokrétű borászati technológiai felhasználását teszi lehetővé egészen a könnyed, friss gyümölcsös stílustól a testes, olajos, fahordóban érleltekig. Hazánkban igen sikeres borokat ad a Balatoni borrégióban, nem is csoda, hogy hazánk legszebb példáival is itt találkozhatunk.

Három éve, három különböző országból származó borszakíró, Saša Špiranec (Horvátország), Győrffy Zoltán (Magyarország) és Igor Luković (Szerbia) kezdeményezésével jött létre a legnagyobb Olaszrizlingeket összegyűjtő nemzetközi borverseny, amely méltóképp foglalkozik ezzel a kivételes fajtával.

A versenyen hat kategóriában értékelik a borokat: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.

Minden korábbi várakozást meghaladva 7 ország 349 bora érkezett a versenyre, melyet a 10 különböző országból származó zsűritagok, közöttük több Master of Wine és Master Sommelier bírált. Egy ilyen versenyen a borbírák a legautentikusabb borokat keresik, melyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta rendületlenül hisznek. A borok komplex bírálata lehetővé teszi ennek a nagyszerű fajtának a megértését, mely idén a WineCompass borbíráló szoftverrel valósult meg.

Napjaink egyik legmodernebb és leginnovatívabb alkalmazása mindent tud, amit egy 21. századi bíráló rendszernek tudnia kell. Az értékelő szoftver minden tekintetben testreszabható, beleértve a borok, bírálók és bizottságok számát, valamint az éremponthatárok és az átlagszámítási módszerek, sőt akár az arculat megváltoztatását is. A komplex bírálat lehetővé teszi a borok teljeskörű elemzését, amely fontos visszajelzést ad a borász és a nagyközönség számára. Évente több neves borversenyen is biztosítja a megmérettetés objektív és hiteles eredményeit, köztük a legnevesebb és legmagasabb presztízsű VinAgora Nemzetközi Borversenyét is, amely 25 éve támogatja a WineCompass folyamatos fejlesztését. Most a GROW Du Monde sikeres lebonyolításához járult hozzá, egyszerűsítve az adminisztrációs teendőket, könnyítve a bírálatot, hitelesebbé téve az eredményeket mindezek által emelve annak színvonalát.Íme az eredmények:

A GROW Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, de ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a GROW, mint az Olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

 

A harmadik GROW du Monde versenyen öt kategóriában hirdettek győztest:

 • Legjobb fiatal Olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
 • Legjobb érlelt Olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
 • Legjobb édes Olaszrizling: Galić Graševina "Mateo" Izborna berba 2018 (Horvátország)
 • Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
 • Legjobb Olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország) 

 

A nemzetek éremtáblázata az alábbiak szerint alakult:Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz

 • Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst
 • Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz
 • Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz
 • Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz
 • Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz
 • Olaszország 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz

 

Részletes eredmények