Megvannak az év legjobb borai! - VinAgora 2020

Rekordszámú nevezéssel, kiváló bírálók munkájával zajlott le hazánk egyetlen nemzetközi borversenye

Eredmények | 2020. 09. 20.

Megvannak az év legjobb borai! - VinAgora 2020

2020. az egész világ számára egy szokatlan, lemondásokkal, kihívásokkal és tanulságokkal teli év, pedig még csak a felénél járunk.  A világjárvány nem csak mindannyiunk hétköznapjait forgatta fel fenekestül, de szinte minden ágazatot érintett valamilyen módon. Nem volt ez másként a borász szakmával sem: kora tavasztól a világ nemzetközi és helyi borversenyei -érthető módon- sorra lemondták rangos borversenyeiket, néhányan voltak csak, akik az év második felére halasztották a megmérettetéseiket.

A szervező Borkult mindent megtett azért, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközileg is elismert borverseny idén is megrendezésre kerüljön. Az április elejére tervezett rendezvényt végül a járványügyi helyzet javulásának, valamint Szekszárd városa és a szekszárdi borászok rendkívüli segítőkészségének köszönhetően július 3-5. között mégis sikerült megrendezni, számos külföldi bíráló részvételével. A rendezvénynek a Babits Mihály Művelődési Központ adott otthont. A borverseny a speciális helyzet miatt a megszokotthoz képest kicsit másként zajlott. A külföldi bírálók az elmúlt évekkel ellentétben főleg a környező országokból érkeztek, de így is sikerült megfelelni a külhoni szakértők részvételére vonatkozó nemzetközi szabályoknak. A szervezők a lehetőségekhez mérten nagy gondot fordítottak a biztonságra, emiatt a megszokott délutáni programokat is mellőzték.

A Szekszárdon megrendezett borversenyre idén is – zsinórban harmadszor – rekordszámú nevezés érkezett. Összesen 775 minta vett részt Magyarország legrangosabb borversenyén, összesen 15 bortermelő országot képviselve.

A verseny a borok mezőnyét tekintve is az elmúlt években megszokott kimagasló színvonalat hozta. A magas átlagos minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a tételek közel 70%-ának adtak ezüstérem szintű, azaz 84 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Ez alapján végül 7 nagyarany-, 140 arany-, 94 ezüstérem, 6 főkategória győztes Champion díj, valamint további 19 különdíj született.

Az eredményeket itt lehet megnézni.

 

VinAgora