Zsűri
Világszínvonalú borokat az tud készíteni, aki vállalja, hogy munkájáról a nemzetközi borvilág ízlését és a bor világpiacát jól ismerő szakértők adnak visszajelzést. Éppen ezért minden nemzetközi borverseny elengedhetetlen feltétele a változatos összetételű, számos országból érkező, széleskörű kóstolási tapasztalattal rendelkező tagokból álló zsűri.
A VinAgora Nemzetközi Borverseny szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ez a feltétel maradéktalanul teljesüljön. A nemzetközi szabályoknak megfelelően bírálóink legalább fele külföldi, összesen közel 15 országból. Hivatásukat tekintve többségük borász, de van köztük számtalan szakíró, sommelier, borkereskedő is.
A versenyre benevezett borok bírálata 5-7 fős bizottságokban zajlik, a bizottság legtapasztaltabb tagjának elnökletével. A bizottságok munkájának általános szabályai:
- egy-egy bizottság tagjainak csak maximum fele érkezhet a rendező országból
- komplex elektronikus bírálati rendszer, az OIV 100 pontos bírálati lapjára építve, de azt kiegészítve
- a borok végső pontszáma az egyes bírálók pontjainak számtani átlaga, maximum kettő, szélsőségesen eltérő pontszám kizárásával
- a borkülönlegességeket (pl. pezsgők, botrytises borok, stb.) speciális bizottságok értékelik
- minden bíráló kettő kóstolópohárral dolgozik, de kérés esetén minden minta új, tiszta pohárban kerül kóstolásra
- a bírálóknak folyamatosan neutrális ízű falatok és víz állnak rendelkezésre
Teljesen objektív borértékelés nem létezik, viszont a VinAgora szervezői mindent megtesznek azért, hogy a szubjektivitást a bírálat során minimálisra csökkentsék.
A bírálók kizárólag az alábbi adatokat ismerik a borról:
- raktári és bírálati szám (a bíráló számára nem azonosítják a bort)
- kategória (pl. csendes, száraz, erősített, stb.)
- évjárat
Ezen kívül szigorúan szabályozott még:
- az egy napon kóstolható borok száma (max. 45 száraz, vagy 35 édes)
- a kóstolási szériák hossza (max. 15 bor, utána szünetet kell tartani)
- a kóstolási sorrend szérián belül
- a kóstolóterem világítása (természetes, vagy ahhoz közeli fehér fény)
- a kóstolóterem levegőjének hőfoka
- a borok kóstolási hőmérséklete
Bírálók listája
ADAMOVICH Károly
Magyarország
Borász
2008-ban végeztem élelmiszermérnökként a Budapesti Corvinus Egyetemen. Dolgoztam a Vincze Borászatban, a Gróf Buttler Borászatban, majd 2016. óta az Ostorosbor egyik borászati vezetőjeként tevékenykedem.
AILER Štefan
Szlovákia
doc SPU Nitra
Két szlovákiai borászati vállalatnál dolgozott vezető beosztásban. Sikeresen részt vett a szőlészet és borászat területére vonatkozó uniós szabályozások Szlovák Köztársaság nemzeti jogszabályaiba való átültetésében. A nyitrai SPU Kertészeti és Tájmérnöki Karának szőlészeti és szőlészeti szakának egyetemi tanára, a Borászat és sommelier szakkönyv szerzője
AKLI Norbert Tamás
Románia
Balla Géza Pincészet - Kereskedelmi képviselő
A Balla Géza Pincészetben habzó borok és pezsgő készítésének feladatát látja el.
ALEXANDROVA Alexandra
Oroszország
Független szakértő
Bor tanácsadó és sommelier Moszkvában. WSET diplomás, osztrák borakadémikus és jelenlegi MW hallgató. 2015-től az oroszországi olasz bor nagykövet és a Vinitaly 5StarWines nemzetközi borverseny bírálója.
ANSELMANN Christian
Németország
Wiengut Anselmann - Borász
A Geisenheimi Egyetemen szőlészetet és borászatot tanult. Miután Alto Adigében tapasztalatot szerzett, 2020-ban borászként csatlakozott családja borászatához. A Pfalz déli részén található borászat nem csak csendes borairól ismert, hanem a klasszikus módszerrel készült pezsgők előállításában is nagy szakértelemmel rendelkezik. 2020-ban az Anselmann családot a legjobb pezsgőkollekcióért a mezőgazdasági minisztérium díjazta.
ANSELMANN Ralf
Németország
Wiengut Anselmann - Tulajdonos, borász
1965-ben egy borász családba született, így születésétől fogva körbeveszi a szőlő- és borkultúra világa. A Stuttgarti Egyetemen szerezte meg mesterfokú diplomáját, ahol mezőgazdaságot és szőlészetet tanult. 2010-ben a Német Mezőgazdasági Egyesület az Év Borásza címmel díjazta munkáját. A 125 hektáros Anselmann birtok a Rajna-vidék déli részén fekszik (Pfalz), Edesheim falu közelében. 2010-ben a borbirtok elnyerte a Német Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium arany fokozatú díját (’Federal Prize of Honour’).
BABARCZI Zsuzsanna
Hungary
Borász
Családjuk 1980 óta foglalkozik borkészítéssel, gyerekkora óta folyamatosan részt vett a borászat életében. A szőlészetet és a borászatot 2010 óta ő irányítja. Elvégezte a szőlész-borász szakmérnöki képzést, az akkor még Corvinus Egyetemen, valamint Ruston a WSET felsőfokú tanfolyamát. Folyamatosan képzi magát, sokat utazik borvidékekre, és kiállításokra belföldön és külföldön egyaránt, és a borász kollégákkal történő kapcsolattartást is elengedhetetlennek tartja. Fontos számára, hogy naprakész legyen a borok világában, magyar és nemzetközi szinten is. Rendszeresen bírál borversenyeken (borvidéki, országos), idén pedig a Berliner Wine Trophyn is a bíráló bizottság tagja volt.
BABICZKI László
Magyarország
Babiczki Wine Kft. - Tulajdonos, borász
BALDESCHI Guido
Franciaország
Osztályvezető
Egy fehérboráról híres völgyben születtem: Verdicchio Marche régióban. Bordeaux-ban diplomáztam borászként. Miután sok éven át dolgoztam a bortermelésben, 2011-ben csatlakoztam az OIV-hez, és valójában az Enológiai Bizottság osztályvezetője vagyok.
BALÍK Josef
Csehország
Mendel University in Brno - Tanszékvezető
Bortanfolyamokat szervez a cseh Nemzeti Borászati Központnál és a Bor Akadémiánál. Részt vesz a cseh borbírálók O.I.V. szabványnak megfelelő képzésében, kiválasztásában. Számos nemzeti és nemzetközi borverseny borbírája Csehországban és külföldön (Vino Ljubljana, VinAgora, Master Tasting AWC Bécs, Oenoforum, Concours Mondial de Bruxelles, IceWine du Monde).
BÁLINT Tivadar
Horvátország
Szabó Pince - Borász
2012-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen kertészmérnökként, szőlészeti szakirányon. Féléves gyakorlatát a PTE Szőlészeti és borászati Kutatóintézetben töltötte, majd 2013-tól szőlész-borász a Horvátországban található karancsi családi pincészetnél. Borászként célja a dél-baranyai termőhely egyediségét kifejező minőségi borok készítése.
BALLA Géza
Románia
SC Wine Princess SRL - Tulajdonos
A Kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát 1984-ben. Azóta a Barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, valamint vezérigazgatója. 1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását a Wine Princess Kft-t. 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, mint egyetemi adjunktus. 2004 óta a Magyar Bor Akadémia tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 2018-ban elnyerte a Magyar Bor Akadémia által gondozott "Év bortermelője Magyarországon" címet.
BÁNFALVI Carolyn
Magyarország
Taste Hungary - Társalapító, író
Carolyn a Taste Hungary egyik társalapítója, emellett étel- és utazási író, aki két gasztronómiai útikönyv magyarországi szerzője. Miután évekig kutatta és írta könyveit - Food Wine Budapest (Kis könyvesbolt), valamint a Food and Wine Lover's Guide to Hungary: Budapest éttermekkel és kirándulásokkal a borvidékre (Park Kiadó) -, Carolyn és Gábor 2008-ban rájöttek, hogy a magyar ételek és bor iránti szenvedélyüket hasonló gondolkodású utazókkal szeretnék megosztani. Carolyn több tucat nemzetközi folyóiratnak és újságnak írt, többek között: Saveur, Explore Parts Unknown, Afar, CNN.com, Frommer’s, Gourmet, Gastronomica, Olive és The Globe & Mail. Carolyn újságírást tanult a NYU-ban, kulináris iskolai végzettséggel rendelkezik, és jelenleg a WSET diplomáján dolgozik. Tagja a Globális Élelmiszerturisztikai Szövetségnek és a Tokaji Borászati Céhnek. Carolyn háromgyermekes anyuka, és nem fárad el felfedezni Budapestet, utazni és új éttermi túrákat álmodni.
BARANYAI Péter
Magyarország
Garamvári Szőlőbirtok - Főborász, ügyvezető
A Garamvári Szőlőbirtok főborásza, a balatonlellei cég ügyvezetője. Több éves külföldi (Kalifornia, Új-Zéland) szakmai tapasztalatszerzést követően 2007-ben kezdett Magyarországon dolgozni. A Garamvári Szőlőbirtok vezetését 2009 óta végzi.
BARÁTOSSY Gábor
Magyarország
NÉBIH - Osztályvezető
A NÉBIH borászati, alkoholos termékek igazgatóságának igazgatóhelyettese, 23 éve foglalkozik borászati analitikával és érzékszervi bírálatokkal, minősített okleveles borbíráló. 2013 óta az Országos Borszakértő Bizottság titkára.
BÁRCZI-ELEK Ágnes
Magyarország
Auchan - Beszerzési igazgató
25 éve dolgozom a hazai kiskereskedelemben, 13 éve foglalkozom borbeszerzéssel is. Rendszeresen tartok borvidékek számára előadásokat a borkereskedelem alakulásáról, trendekről és veszek részt borvidéki borversenyeken borbírálóként. Több saját márkás bor fejlesztése fűződik nevemhez.
Bereczky István
Magyarország
Erdővég-Csohota farmergazdaság - Ügyvezető
Kárpátaljai Nagymuzsalyon született, az 1993-ban alapított ""Erdővég-Csohota"" családi farmergazdaság és azon belül működő szőlészet-borászat ügyvezetője. A Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke. Szívügye Kárpátalja borturizmusa. Kiemelten fontosnak tartja a Kárpát-medence történelmi borvidékeit.
BERNARDI Christian
Brazília
Brazil Borászati Szövetség - Elnök
Bernardi Christian, a Maison Forestier borásza, a Brazil Borász Szövetség elnöke 2010 óta. Az 5. és 6. Brazil Nemzetközi Borverseny elnöke. Számos nemzetközi borverseny bírálója.
BERNÁTH-ULCZ Adél
Magyarország
Egyéni vállalkozó
Szőlész-borász szakmérnök, a pincefalvak.hu tulajdonosa, a Central European Wine Institute oktatója.
BEROVIC Marin
Szlovénia
Kutató
A Nemzeti Bor Panel tagja 1996 és 2012 között és Nemzetközi Borversenyek állandó zsűritagja
Borbála OLÁHNÉ DR. HORVÁTH
Magyarország
Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ - Kutató
BORBÉLY Tamás
Magyarország
Borbély Családi Pincészet - borász, tulajdonos
Másodgenerációs borász, gyerekkorától a szőlő és a bor szeretetére és tiszteletére nevelték. Boraikkal évről-évre komoly sikereket érnek el a különböző országos és nemzetközi borversenyeken. Elnyerte Az Év Bortermelője 2020 díatj. 2013. évtől a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és a borvidék küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa országos gyűlésében, 2023-tól elnökségi tag. 2018-ban Az év agrárembere díj Fiatal gazda kategória győztese. 2019-tól az Országos Borszakértő Bizottság tagja. Tagja a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrendnek és a pincészetük tagja a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesületnek.
BORTONE Davide
Olaszország
WineMag.it - Főszerkesztő
Milánói székhelyű olasz borújságíró és borkritikus, a Winemag főszerkesztője és a wine-searcher.com munkatársa. A legnagyobb európai nemzetközi borversenyek, például a Mundus Vini bírája. Részt vesz Olaszország piacvezető bor-importőreinek kiválasztásában.
Brezza Franco
Olaszország
ARGEA MONDO DEL VINO S.P.A - Üzemvezető
Borászként végzett, sokáig egy nagy cégnél dolgozott pezsgő gyártásvezetőként. 31 év után döntött úgy, hogy más pincészetekben szerez új tapasztalatokat, ahol a vörös- és fehérborokkal kapcsolatos ismereteit szerette volna bővíteni. Magán és szövetkezeti pincészetekben dolgozott gyártásvezetőként, 2022 márciusa óta pedig a Mondodelvino s.p.a. üzemvezetőjeként folytatja munkáját.
BUJDOSÓ Ferenc Sámuel
Magyarország
Borász
A Bujdosó Pincészet harmadik generációs borásza. Fiatal „szárnybontogató" borászként, öt külföldi (Olasz,Francia,Új-Zéland) szüreti tapasztalattal csatlakozott 2021-ben a családi pincéhez. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen jelenleg 3 generáció dolgozik közösen a kiemelkedő borokért, így lehetősége van türelmet és alázatot tanulni az idősebb generációktól. A csendes boraik mellet 2022 óta házon belül zajlik a pezsgőkészítés, amiben teljesen szabad kezet kap.
BURÁNSZKI György
Magyarország
NÉBIH BAII - Analitikus
CELLENG András
Szlovákia
MOVINO, spol. s r.o. - Termelési igazgató
Élelmiszer-vegyészetet tanult Pozsonyban, 1980-tól kezdett el dolgozni a helyi (csábi) szövetkezetben, mint a pincegazdaság vezetője. 1985-től tagja az Országos Borbíráló Bizottságnak. Elnökségi tagja a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének. A MOVINO cég tanácsadója, valamint tagja a Szlovákiai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium mellet működő Borminősítési Bizottságnak.
CHRAST Pavel
Csehország
Grand Cru, s.r.o - Tulajdonos
1995-ben végzett a Brno-i Mendel Mezőgazdasági és Erdészeti Egyetemen. 1999-től A Grand Cru borászat tulajdonosa. 2009-ben már az év borászának választották Csehországban. Mindemellett Sommelier és független bíráló, számos nemzetközi borversenyen.
COLLINS Christine
Franciaország
Mondial des Vins Blancs Strasbourg - Szaktanácsadó
A MONDIAL DES VINS BLANCS Strasbourg szaktanácsadója. Számos, az OIV és a VINOFED védnöksége alatt rendezett nemzetközi borversenyen bírálóként részt vesz , továbbá közreműködik elzászi borszakmai rendezvények szervezésében. Az elzászi Sommelier Szövetség tagja.
CSÁVOSSY György
Románia
Okleveles borkóstoló
Közel két évtizedet dolgozott a borászati szakágazatban (pezsgőgyártás hagyományos módszerrel), laborvezető beosztástól üzemmérnökin keresztül üzemvezető beosztásig. 1985-től vizsgázott, okleveles borkóstoló (Román Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium tanúsítványa). Rendszeresen bírál az „Erdélyi Szőlőhegyek” borversenyen, a Kárpát-medencei Borversenyen, a VinAgora Nemzetközi és MUNDUS borversenyen, valamint sok romániai helyi jellegű és megyei borversenyen.
CSIBA-HERCZEG Ágnes
Magyarország
Wine Treasury Kft. - Ügyvezető
Herczeg Ágnes közgazdászként végett, nemzetközi szinten is elismert borszakértő és tanácsadó. 2000 óta foglalkozik aktívan borokkal. 2010-ben szerezte meg Londonban a WSET Diplomáját, és még abben az évben megszerezte a WSET Certified Educator címet, majd 2011-ben a Fine and Rare Wine Specialist címet is. 2015-ben megkapta az Év női vállalkozója címet, 2019-ben elnyerte a WSET (Wine & Spirit Education Trust), valamint az IWSC (International Wine & Spirit Competition) Future 50 díját. Ágnes 2007-ben alapította tanácsadó cégét. A Vinagora mellett a Decanter World Wine Award, és az International Wine Challenge nemzetközi borversenyek bírálója is.
CSÍKI Sándor
Magyarország
FOOD&WINE - Főszerkesztő, tulajdonos
A FOOD&WINE főszerkesztője, gasztronómiai szakértő, boros és gasztronómiai cikkek írója, szerkesztő. Egyebek közt a Borigo bormagazin szerzője. A Tilos Rádió gasztronómiai műsorának társműsorvezetője. Gasztronómiai témájú TV tesztek, műsorok rendszeres szereplője, szakértője. Külföldi mozifilmek, sorozatok foodstylistja. A Best of Budapest "Az Év Bloggere" díjának kitüntetettje. A Magyar Sommelier Szövetség "Par Excellence" díjas borszakírója.
CZAKO Peter
Szlovákia
TAJNA s.r.o - Termelési vezető
A szlovák mezőgazdasági egyetemen tanít. TAJNA s.r.o. borászat főborásza és saját bort is készít. Rendszeres zsűritag mind nemzetközi, mind szlovák borversenyeken.
DA ROS Béatrice
Franciaország
ALESIA CONSULT EXPERIENCE OENOLOGY - Ügyvezető
Francia borász, a Nemzetközi Bor- és Szeszesitalok Világszövetségének (VINOFED) volt elnöke. A „L'Union des Oenologues de France” (Francia Borászati Szövetség) volt vezérigazgatója, részt vett az „EURL Œnologues de France” (Vinalies Internationales, Mondial du Rosé) által szervezett nemzetközi borversenyek létrehozásában, miközben borászati szaktanácsadóként is tevékenykedik. A Nemzetközi Borszakírók szövetségének (FIJEV) tagja, és az OIV két fogyasztói jogokkal és információkkal, valamint szőlőműveléssel, képzéssel és oktatással foglalkozó tanácsadó csoportjának szakértője.
de FRUTOS Estela
Uruguay
INAVI - Szaktanácsadó
Agronómus borász szaktanácsadó, Az Uruguayi Borászati Intézet tanácsadója
DERDA Tamás
Magyarország
Faktor Kft. Fritz Borház - Pincevezető, borász
Szőlész-borász szakmérnökként végzett Kecskeméten 2004-ben. 2007 óta dolgozik a Szekszárdi borvidéken pincevezető borászként. A szekszárdi Fritz Borház csapatát 2014 óta erősíti. Legnagyobb szakmai siker számára, hogy 2019-ben a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei alapján a Pannon borrégió egyik legeredményesebb pincészete a Fritz Borház lett, továbbá ugyanebben az évben a Szekszárdi Borászok Céhe a tagjai közé választotta.
DOMIÁN Emese
Magyarország
MTA - Tanácsadó
Nemzetközi borakadémikus, a Magyar Bor Akadémia tagja, a Nemzetközi Borakadémikusok Egyesületének elnökségi tagja, közgazdász, a civil életben gazdasági igazgató. Szenvedélyes borkóstoló, hazai és nemzetközi versenyek bírája., DiplWset elismeréssel rendelkezik
ĎÖRD László
Szlovákia
Vienna DC a.s. - Chateau Rúbaň - Főborász
A felvidéki Chateau Rúbaň borászati vezetője és főborásza, egyben az újonnan épülő Pivnica Čebovce borászat résztulajdonosa. Előzőleg az Elesko modori cég főborásza. Szakmai tudását kamatoztatva számos nemzeti és nemzetközi borverseny zsűritagja.
DR. PODMANICZKY Péter
Magyarország
Rád-Vin Kft. / Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince - Birtokvezető, borász
Tapasztalataimat elsősorban nagy borászati üzemekben szereztem (Varga Pincészet Kft., Törley Pezsgőpincészet Kft., Ital Magyarország Kft. / Bognár Pincészet). Külföldi gyakorlataimat Ausztriában, Dél-Afrikában és az USA-ban töltöttem. Jelenleg birtokvezetőnként dolgozok a Balaton déli partján, Rádpusztán. Emellett a családi borászatunkban is szervesen közreműködök. WSET Level3 képesítésemet 2015-ben szereztem meg.
DUDAS Aida
Franciaország
Champagne Louis Roederer - látogató manager
DURCOVA Edita
Szlovákia
VINALMA s.r.o. - Igazgató
Borász, bor-tanácsadó, borkereskedő. A VINALMA s.r.o. igazgatója, borok importjáért és forgalmazásáért, valamint a szlovák borok promóciójárért és exportjáért felelős. Számos rangos nemzeti és nemzetközi borverseny nagykövete és zsűri tagja (pl. Vinalies Internationales Párizs, Mondial du Rosé Cannes, Concours Mondial de Bruxelles, Les Citadelles du Vin Bordeaux), és bizottsági elnöke (Bacchus IWC Madrid, Premios Zarcillo IWC Burgos, Mondial des Pinots á Sierre, Les Grands Concours des Vins du Monde Strasbourg, Vins Sélections des Vins Kanada, Québec, Prague Wine Trophy, A Cseh Köztársaság Év Borásza, Vino y Mujer and Premios Zarzillo Spanyolország) A Vino SAV igazgatója és fő borásza (a Szlovák Tudományos Akadémia borainak kiválasztója) A Danube Wine Challenge IWC igazgatója és nagykövete.
DÚZSI Bence
Magyarország
Dúzsi Borászat - Borász
A Soós István Bor és Pezsgőipari Technikuma után előbb Pécsett geográfiát, majd Geisenheimben szőlészetet és borászatot hallgatott. Bence elsősorban a pince szőlészeti és borászati irányításában járul hozzá a vállalkozás sikereihez és növekedéséhez. Nagyon nagy szerepet játszik így a pincészet megújulásában. Területeink egy részét organikus művelésűre állította át, kísérleti jelleggel egyre több spontán erjesztett tételt készít.
Dúzsi Tamás Dávid
Magyarország
Dúzsi Tamás és Családja Pincészete - Borász
Szőlészeti és borászati tanulmányait Budapesten, Geisenheimben, Montpellierben, Bordeaux-ban és Lisszabonban végezte. Az Országos Borszakértő Bizottság tagja 2013 óta. Mellette a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökségét erősíti. Több nemzetközi borversenyen is bírál 2013 óta.
EMBER Sándor
Magyarország
DJK Consulting - Ügyvezető
Szőlész, borász szakmérnök. A Balaton-felvidéki Pántlika pincészet alapítója, 1996-ig tulajdonosa, főborásza. A Hét Borbirák Rendje alapítója és Főbírája. Boroktató, borszakíró.
ERCSEY Dániel
Magyaország
A Pécsi Borozó Szerkesztője
Borszakíró, nemzetközi borversenyek zsűritagja, a Pécsi Borozó szerkesztője, az angol nyelvű WineSofa főszerkesztője, a Lecsengés YouTube csatorna házigazdája, a BORIGO és a bor.hu munkatársa.
FADEEV Leonid
Oroszország
Cote Rocheuse - Ügyvezető igazgató
Leonid Fadeev borbíráló, a Stage 2 MW hallgatója, a WSET / IWSC „The Future 50 Awards” győztese, a Weinakademiker, a DipWSET és a WorldSom Magister Sommelier. Rendkívül jártas borszakértő, aki keményen dolgozik azon, hogy borszakértői tudását Európában is bővíthesse. Borászati karrierjét 2013 márciusában kezdte, amikor egy szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó induló vállalkozás vezetőjévé vált Oroszország déli részén (Anapa, Krasznodar régió). 2021 februárjában megalapította saját tanácsadó irodáját - a Vine & Wine Consulting-ot. Jelenleg rendületlenül fejleszti a céget, miközben folytatja a borokban való további elmélyülést, tanulást.
FENDRIK Zsóka
Magyarország
SIMONIT&SIRCH - Vine Master Pruners - Szaktanácsadó
Borászként végezett a Budapesti Corvinus Egyetemen, közben sommelier-ként dolgozott a balatonszemesi Kistücsök Étteremben. Az egyetemi éveket követően az olaszországi SIMONIT&SIRCH metszőmesterek csapatánál sajátította el az egyedülálló metszési technikákat. A nemzetközi cég olaszországi, ausztriai, németországi és dél-afrikai képviseleténél is dolgozik. 2021-ben sikerült a magyarországi képzéseket is megvalósítania.
FERNANDEZ ESCUDERO José Antonio
Spanyolország
Estación Enológica de Castilla y León - Igazgató
Castilla y León Borászati Intézetének műszaki vezetője. A Valladolidi Egyetemhez tartozó Palencia Agrármérnöki Iskola Analitikai Kémia Tanszékének professzora. Az International Wine Tasting Premios Zarcillo igazgatója. Az O.I.V elemzési módszereivel foglalkozó szakértői csoport tagja. A spanyol bor- és származékanyag-elemzési módszerek áttekintésével foglalkozó minisztériumközi bizottság tagja.
FÖRHÉNCI HORVÁTH Gyula
Magyarország
Transfiguratio Cella Vinaria - Tulajdonos
Több mint három évszázados családi birtokot művel a Zalai Borvidék Öregförhénc dűlőjében. Évente cca. 10.000 palack bort készít, melyet egy 12 fős asztal mellett kóstoltat vendégeivel a borkultúra jegyében.
FRITTMANN János
Magyarország
Frittmann Testvérek Kft. - Ügyvezető, borász
1982-ben magánszemélyként kezdte el a családi szőlőben és pincében a szőlészkedést, borászkodást. 1989-ben kezdte el kiépíteni a saját üzleteket és partnerekkel a borkereskedést (amit ma franchise-nak hívnak) akik csak az ő boraikat forgalmazták. 1994-ben kezdték palackos boraik értékesítését. 2003-ban jelölték először az „Év Bortermelője” címre 2007-ben lett az „ Év Bortermelője” 2015-ben elnyerték az „Év Pincészete” díjat. 2011-től a Magyar Bor Akadémia alelnöke 2012-től a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az alelnöke.
FRITTMANN Péter
Magyarország
Frittmann Borászat - Projektmenedzser
A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, 4. generáció óta Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik. Mindig is elsődleges céljuk volt, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsák elő boraikat. A vállalkozásban betöltött pozíció mellett több szakmai szervezetben aktív tagkent szerepel. JuniBor egyesületi tag, elnökségi tag majd elnök, Országos Borszakértő Bizottsági tag valamint Magyar Borakadémia Tagja.
FRITTMANN Tamás
Magyarország
Frittmann Testvérek Kft. - Borász
A korábbi Corvinus egyetemen végezett szőlész-borászként 2007-ben, közben a Budapesti Gazdasági Főiskolán is elvégezett egy kereskedelmi szakmenedzser képzést. 2008-ban kezdett a családi vállalkozásban dolgozni. Többször volt külföldi tanulmányutakon Amerikában, Dél-Afrikában, Spanyolországban és Németországban.
GÁL Attila
Magyarország
Tringa Kft. - Borász
Családi vállalkozásukban, a Tringa Borpincénél mintegy 15 éve vesz részt a szőlőtermesztés és borkészítés munkáiban, időközben pedig szőlész-borász mérnökként végezett az Eszterházy Károly Egyetemen, hogy magasabbra emelhesse szakmai tudását. Hisz az autochton fajták erejében, de nem szabad elfeledkezni a világfajtákról sem. Törekszik a folyamatos fejlődésre a szőlőben, a pincében és az élet más területein is.
GÁL József
Magyarország
Danubiana - Telepvezető
Már 28 éve dolgozik borászként, mely idő alatt Mátraalján, Szekszárdon és Villányban űzte hivatását borászként. Pályáját a Szőlőskert szövetkezetben kezdte Bárdos Benjamin irányítása alatt Nagyrédén. Azt követően Szekszárdon a Liszt Pincészetet irányította, mint főborász, 9 éven keresztül. Villányban a Csányi Pincészet vezérigazgató helyettese, majd később vezérigazgatója lett. Visszatért Szekszárdra, ahol a Takler Borbirtok birtokigazgatójaként dolgozott. Jelenleg a Danubiana Kft. gyöngyösi telephelyét vezeti. Borászként a minőséget és a harmóniát keresi, mint az élet minden más területén.
GÁL Péter
Magyarország
Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár
Gál Péter a Corvinus nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 2007-ben, majd a Vidékfejlesztési Minisztérium ösztöndíjas gyakornoka lett egy évre. 2014-től a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál volt szakmai igazgató. Azt megelőzően a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő-bor termékpálya referenseként tevékenykedett. Jelenleg az Agrárminisztérium Borászati, Eredetvédelmi és Agrármarketing Főosztályának vezetője, az Országos Borszakértő Bizottság tagja, a Tokaj-Hegyalja Egyetem docense.
GÁLNÉ DIGNISZ Éva
Magyarország
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Ügyvezető, borász
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végezett élelmiszeripari mérnökin, borászként. Az egyetemi tangazdaság borászati üzemében volt először borászati laboratóriumvezető, majd üzemvezető főborász. Ezt követően a férje által alapított családi cégben kezdett dolgozni, amely 2004 óta a borászattal is bővülve, mint Gál Szőlőbirtok és Pincészet működik. A szigetcsépi szőlőültetvények mellett 2011 óta a Balaton-felvidéken, Lesencefalun is termesztenek szőlőt. 2002-től a Kunsági Borvidék Sziget Hegyközségének elnöke, 2004-től a Kunsági Borvidék Borászati Bizottságának Igazgatóválasztmányi tagja. 2012-ben a Magyar Bor Akadémia tag, 2013-ban megkapta az Év Bortermelője díjat, majd 2019-ben az Országos Borbíráló Bizottság tagjai közé választották. 2022-től a Magyar Bor Akadémia egyik alelnöke.
GARAI János
Szlovákia
Stavbyt - Igazgató
Nagymegyeren él, Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetem Élelmiszeripari Karán végezett, mint vegyészmérnök - élelmiszer biokémia és analízis szakon. Végzettségét kihasználva számtalan hazai és külföldi borverseny és kiállítás zsűrijében vállal szerepet mint bíráló, vagy pedig elnök. Borászként pedig saját szőlőjében termel bort a család, vendégei és baráti köre számára.
GARCÍA Orestes
Spanyolország
Agrármérnök és borász
GAUDIO Roberto
Olaszország
CERVIM - elnök
A "Mondial des Vins Extrêmes" nemzetközi borverseny szervezője. Borbíráló számos nemzetközi versenyen: Berliner Wine Trophy, IWCB di Bucharest, Mondial des Pinots, Bacchus, Vins du Valais, Portugal Wine Trophy, International Wine City Challenge és Mondial des Bruxelles.
GEÖNCZEÖL Attila
Szlovákia
Granium s.r.o. - Borász, borászati és marketing tanácsadó
Borász, agrárközgazdász, számos nemzetközi borverseny meghívott bírálója. A párkányi Borok Háza vezetője, mely több mint 45 felvidéki pincészet borait forgalmazza. Emellett saját szőlőbirtokkal és kézműves pincével is rendelkezik (Geönczeöl Pince, Garamkövesd). A Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnöke, szívügye a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztése.
GERE Zsolt
Magyarország
Gere Tamás & Zsolt - Borász
Édesapja, Gere Tamás révén a második generációs magyar borászok „csapatát” erősíti, családi pincészetük szerves részét képzi Villány arculatának. Az első saját palackozású borukat 1988-ban hozták forgalomba, melyek mára országosan ismerté váltak. Pincészetük jelenleg 35 hektáron gazdálkodik, ültetvényeik az egyik leghíresebb magyar borvidék, Villány, Nagyharsány és Siklós legjobb adottságú területein helyezkednek el. Hazánk egyik leginkább megbecsült ifjú bortermelője, számos díj és elismerés után is az előrelépés útjait keresi.
GINCSAI Tamás
Magyarország
Gincsai Pezsgőház - Főborász
Kilenc évig vezettem a Holdvölgy borászatát a Tokaji borvidéken. A Gincsai Pezsgőházat feleségemmel alapítottuk, ahol szeretnénk bemutatni a Neszmélyi borvidék rejtett kincseit és egyedülálló lehetőségeit.
GÜNZER Tamás
Magyarország
Günzer Tamás Pincészete - Ügyvezető
Mezőgazdasági mérnök, borász. 1991-óta foglalkozik szőlészettel,borászattal.70 hektáros családi pincészet tulajdonosa. 2012-ben az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesületének (CEUCO) különdíjasa,2015-ben az Év Agrárembere Feldolgozó-Élelmiszer kategóriában. 2019-ben az Év Pincészete díjazottja.
GURUCHARRI Fernando
Spanyolország
UNION ESPAÑOLA DE CATADORES - Elnök
A Spanyol Kóstolók Szövetségének (Spanish Union of Tasters) elnöke, amely 1985 óta elkötelezett a bor és az ételek kultúrájának és ismeretének előmozdítása iránt, a bor érzékszervi tulajdonságain keresztül. Aktív szervezője többek között a Nemzetközi Fiatal Borok Versenyének (Premois Bacos), az International Wine Competition Vinos Bacchus borversenynek melyet az OIV és a VINOFED védnököl, valamint az évente Írországban megrendezésre kerülő „Best of Spain Wine Challenge” verseny keretében zajló „Albariños al Mundo” versenynek.
HÁGA Balázs
Magyarország
OENOLOGIC Consulting - Tulajdonos, tanácsadó
Természetközeli gondolkodású, természet szerető, egyszerűségre törekvő agrárszakembernek tartja magát. Agrár Technológusként és Kertész Mérnökként indult a szakmában, később a budapesti borkereskedelemben is dolgozott. Borászati tapasztalatait és diplomáját Új-Zélandon szerezte meg. Hazatérve a villányi régióban termelési és technológiai vezetőként dolgozott néhány superior borászatnak (Bock/Sauska). 2018-tól saját céget alapított OENOLOGIC néven, ahol szőlészeti-borászati és fejlesztési tanácsadóként tevékenykedik. Területe a biodinamika és organikus termesztés technológia is, külföldi és magyar projekteken is dolgozik jelenleg.
HANUSZ Ádám
Magyarország
Sauska és Társa Kft - Borász
"Hanusz Ádám vagyok, a Sauska borászat budafoki telephelyének a felelőse. Legfőbb feladatom a pezsgősítés, pezsgőkészítés. Tokaji területekről szüreteljük a szőlőt, Furmint, Chardonnay, illetve Pinot noir fajtákkal dolgozunk. Az alapbor elkészítése a tokaji borászatunkban történik, ezután maga a pezsgősítés és finomhangolás Budafokon ér véget. Véleményem szerint a pezsgőkészítés egy nagyon sokszínű és összetett folyamat. Ehhez rengeteg tapasztalat és idő kell, hogy megértsük, az adott körülményekből hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet. "
HAUPT Wolfgang
Németország
VINOFED - Alelnök
Német borász, aki borász családból származik. 1991 óta a német szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium tisztviselője. 2006 óta aktív szervezője a Berlin Wine Trophy, Portugal Wine Trophy, Asia Wine Trophy borversenyeknek. 2016 óta a Vinofed alelnöke.
HRONSKY Vladimír
Szlovákia
EnoVia s.r.o. - Tulajdonos, borász
Elismert borász, tanácsadó, előadó és szerző, aki több könyvet is jegyez: Slovenské vína (szlovák borok), Sprievodca vínami Slovenska (szlovák bor útmutató) 2014-ben, 2015-ben, 2017-ben és 2020-ban. Rendszeresen a bírálótestület tagja többek között a Concours Mondial, a Nemzetközi Borvásár, a Vinitaly, a International Wine Challenge, a Vinagora, a Grand Prix Vinexen. 2000-ben a Szlovák Köztársaság Sommelier Szövetségének társalapítója volt, ahol 11 évig oktatási igazgatóként dolgozott. Jelenleg számos szlovák pincészet termékmarketing és borászati tanácsadója, és az EnoVia ügyvezető igazgatója. Borgasztronómia és a borászati tapasztalatának köszönhetően a Közép-Európa legnagyobb éttermi hálózatának, a Medusa csoportnak a vezetõ sommelier-je, és részt vesz a sommelier-k szakképzési akadémiájának megvalósításában. 2013-ban együttmûködött a 22 részes részes, Vínne cesty Slovenska (Szlovákia borútjai) című sorozat elkészítésében a Szlovák Rádió és Televízió számára. Lelkes borászként saját borokat is készít.
Ifj. TIFFÁN Zsolt
Magyarország
Borász
Ifj.TAKLER Ferenc
Magyarország
Takler Borbirtok - Borász
Az ezredforduló óta erősíti teljes aktivitással, szakértelmével és elhivatottságával a pincészetet. Borai közül - a "A Vinagora Champion" díjas borának is megválasztott 2008-as Syrah Reserve-re a legbüszkébb. Szívesen készítene egy nagy bort egyszer Argentínában (Mendoza). Kedveli a házasításokat véleménye szerint ez teszi fel az i-re a pontot. "A legnehezebb a szerényebb évjárat borait ugyanolyan lelkesedéssel és odaadással elkészíteni és végigvinni a szürettől a palackozásig."
JÁVORKA Bence
Szlovákia
Bóna Winery - Borász
A brünni Mendel egyetem Kertészettudományi Karán végzett szőlész-borász szakon, jelenleg a Bóna Winery borásza. Több regionális borverseny zsűrijének rendszeres résztvevője, nemzetközi borversenyen való értékelési tapasztalattal is rendelkezik.
JUHÁSZ Ádám
Magyarország
Tulajdonos, borász
Szőlész-borász végzettséggel rendelkezik, az alapdiplomáját a Kertészeti Egyetemen szerezte. Szakmai gyakorlatát Új-Zélandon, a Yealands Estate-nél töltötte. A mesterdiplomáját a Vinifera Euromaster képzés keretén belül a Montpellier SupAgro, Bordeaux Sciences Agro, Hochschule Geisenheim University és Stellenbosch University egyetemeken szerezte. Kutatási témája a mesterképzés ideje alatt a Sauvignon Blanc borok aromaösszetétele és annak pozitív befolyásolási lehetőségei voltak különböző szőlészeti és borászati eljárásokon keresztül. 2015-ben költözött haza Magyarországra és kezdett el dolgozni a családi pincészetnél, aminek 2018 óta vezetője, 2020 óta tulajdonosa. Az elmúlt 9 év alatt számos magyar és nemzetközi díjat sikerült a boraival elnyernie, az általa készített Juhász Rosé piacvezető borrá vált a kategóriájában.
KECSKÉS Péter
Szlovákia
Château Rúbaň - Márkanagykövet
Elismert sommelier, 10 nemzetközi sommelier verseny győztese és a Szlovák Sommelier Szövetség sokéves alelnöke, ahol egyben a sommelier versenyek technikai igazgatója volt 10 éven keresztül. Rendszeresen nemzetközi és hazai borversenyek zsűritagja és bírája. Jelenleg a felvidéki Château Rúbaň Borászat Brand Ambassadora, egyben a borok promóciójáért, marketingjéért és forgalmazásáért felelős. Érsekújvári Passion borbár és Vinotéka tulajdonosa.
KHOMASURIDZE Mariam
Georgia
Georgian Technical University - Professzor, borász
Borász, természettudományok akadémiai doktora, professzor a Grúziai Műszaki Egyetem Szőlészeti és borászati tanszékén. A Georgiai Borászati Céh borász szakértője. A georgiai Mezőgazdasági Minisztérium, Hivatalos Borkóstoló Bizottság, a grúz kormány által minősített borbíró.
KISS István
Magyarország
Fitomark Kft. - Ügyvezető
A Fitomark Tokaji Borház családi pincészetet, Kiss István és felesége alapított az 1970-es évek elején. Dr. Kiss István a család második generációjaként is tevékenyen bekapcsolódott a termelésbe. Egyetemi diplomája után megszerezte a PhD doktori fokozatot is 2007-ben, így a borászati kutatás is megjelent a pincészet tevékenységi körben. Mára a Pincészet összesen 35 hektár szőlőültetvényen termel szőlőt. A Tolcsva környékén lévő területeik (Cziróka és Kincsem dűlő) már a 18. században is első kataszteri osztályú besorolást kaptak. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének borászati kutatásokért felelős kutatója és a Tokaj Hegyalja Egyetem intézetvezetője, egyetemi docense.
KLAUSZ Róbert
Magyarország
Sortiment manager - Spar Magyarország
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bor-pezsgő kategóriáért felelős senior szortiment menedzsere.
KLEIN Miklós
Magyarország
Eszterbauer Kft. - Főborász
Szekszárdon született és nevelkedett. 2011–ben végzett a PTE TTK szőlész-borász szakán, de már 2010-ben, az iskola mellett elkezdett dolgozni az Eszterbauer Borászatnál, azóta is itt tevékenykedik. Mára már a pincészet főborásza. 2020-tól a szőlőtermesztés irányítása és a teljes termelési folyamat hozzá tartozik. Természetesen nem egyszemélyes a csapat, hiszen megbízható, ügyes kollégák nélkül nem működne jól a borászat.
KLENAR Aleksander
Szlovénia
Posestvo Klenar - tulajdonos
Gyermekként szeretett sportolni, főleg a teniszezni, de 22 éves korában az ütőt felváltotta a borospohár. Szőlész borászként végzett, majd elkezdték a családi borászatukat a KlenArt.
KLENAR Iztok
Szlovénia
Posestvo Klenar - Tulajdonos
Több pincészet főborászaként dolgozott már, jelenleg a Posestvo Klenar tulajdonosa, valamint tanácsadó a Kutjevo d.d. és Dakovo pincészeteknél. Szlovén képviselő az UIOE-ban.
KOCH Csaba
Magyarország
Koch Borászat Kft. - Borász
Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsó sorban sikeres üzletember. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést. 2019-ben az Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese.
KOCZOR Adrienn Dóra
Magyarország
Koczor Pince - Ügyvezető
A Koczor család legifjabb tagja, bár bölcsész végettséget szerzett, idővel rájött, mennyire vonzza a borszakma. A balatonfüredi Széchenyi SZKI-ben szőlész-borász képzésben vett részt, majd a kertészeti egyetemre is beiratkozott. Az Országos Borbíráló Bizottság tagja.
KOCZUBA Róbert
Magyarország
Törley Kft. - Borász, pezsgőmester
A Törley Pezsgőpincészet pezsgő készítésért felelős borásza, pezsgőmestere.
KOMORÓCZKI Anna
Magyarország
Független szakértő - dipWSET
2008-tól foglalkozik hivatásként a borokkal, amikor egy budapesti nagykereskedésnél kezdett el dolgozni- elsősorban külföldi borokkal. A munka mellett WSET képzéseken tanult, majd évekkel később több hazai WSET iskolában oktatott is. A WSET és az osztrák Weinakademiker diplomát 2013-ban kapta meg. 2010-ben Jerezben ötödik magyarként végezte el a Sherry Educator képzést. 2016-tól továbbra is nagyobb részben külföldi borászatokkal, borokkal foglalkozott a Bortársaságnál 2020 januárig.
KONKOLY Mihály
Magyarország
Barta Pince - Kereskedelmi igazgató
Felsőfokú tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi karán végezte, marketing szakirányon. Tanulmányait a Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Karán folytatta és megszerezte a Szőlőtermesztő és borász szakmérnök diplomát. Később az ELTE Jogi Továbbképző Intézetben szerzett Jogi szakokleveles mérnök végzettséget. PhD tudományos fokozatát a Szent István Egyetem, Szervezés és gazdálkodástudományi doktori iskolában szerezte. A bor ágazatban 2001-ben helyezkedett el, azóta az ágazat több területét is lehetősége volt megismerni. A bor kis- és nagykereskedelembe való betekintés után termelő borászatok értékesítéséért felelős. Jelenleg a Szeleshát Borászat kereskedelmi vezetője. A Budapesti Metropolitan Egyetemen évek óta a Turizmus Tanszék kollégája, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetem adjunktusa.
KOVÁTS Attila
Horvátország
Tulajdonos, borász
A családunk ötödik generációs borász tagja vagyok a Kováts Pinészetben Csúzán, ahol 15 hektáron gazdálkodunk főleg fehérborszőlő fajtákkal. A családi vállalkozást 2016 óta vezetem, ahol törekszem arra ,hogy a megörökölt tudást és az újabb tanult technológiai lehetőségeket ötvözve a termőhelyből, szőlőfajtákból és az adott évjáratből a lehető legtöbbet mutassunk meg borainkban.
KRISTON Orsolya
Magyarország
Újságíró
A Decanter, majd a VinCE Magazin munkatársaként közel másfél évtizedet foglalkozott borújságírással, 2017 és 2019 között a magazin felelős szerkesztőjeként. 2020-ban jelent meg a borvilág egyik kézikönyvének, A bor világatlaszának új magyar kiadása, melynek szerkesztője volt.
KRŠKA Pavel
Csehország
National Wine Centre of the Czech Republic - Igazgató, borász
Nemzetközi borbíró, borász, a Cseh Köztársaság Nemzeti Borászati Központjának igazgatója (2005-2022).
KUKOLA Zoltán
Magyarország
Törley Pezsgőpincészet Kft. - Borászati vezető
21 éve dolgozik borászként, ebből 8 éve a Törley Pezsgőpincészetnél, melynek másfél éve a főborásza. Szavaival élve: "változatossága miatt a borászkodás megunhatatlan. Mindig talál magának az ember új tanulni valót, fejlődési irányt."
LACZKÓ Gábor
Magyarország
Nagyrédei Borászati Kft. - Ügyvezető igazgató
2000-től dolgozott a Törley Pezsgőpincészetnél, 2016-tól technológiai igazgatóként. 2016 Legeredményesebb Fiatal Magyar Borásza. 2022 óta a Nagyrédei Borászat Kft. ügyvezetőjeként dolgozik a Mátrai Borvidéken.
LALIKOU Mary
Görögország
Borászati tanácsadó, sommelier
Mary Lalikou a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem kémia szakán végzett, borászat és biokémia szakirányon. Képzett felnőttképzési oktató, és 2015 óta a LE MONDE Oktatási Csoportnál tanít borászatot, élelmiszerbiztonságot és -higiéniát, valamint élelmiszerkémiát. Okleveles sommelier és WSET 2. szintű képesítéssel rendelkezik, sommelier-ként és tanácsadó borászként szolgáltatásokat nyújt kisebb borászatokban, borbárokban, sőt magánvillákban is. Az elmúlt 20 évben részt vett számos görögországi borkiállításon és -versenyen szervezőként, tesztelőként vagy épp vendégként. Rendszeres rovatvezetője a " Wine Plus" magazinnak, és együttműködik Maria Tzitzi kémiai laboratóriumával.
LAMPORT József
Magyarország
Thummerer Pince - Főborász
Lamport József borászati tanulmányait 1992-ben kezdte, borász édesanyja nagy örömére. 1996-2001 között MSC diplomát szerezett az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 2001-től a Hungarovin, mai nevén Törley Pezsgőpincészet Kft-nél kezdte a pályáját, vörösbor technológusként. 2004 óta a Thummerer Pince főborászaként dolgozik. Az elmúlt 27 év megerősítette abban, hogy jó pályát választott, és tovább ösztönzi a tanulásra, nyitottságra, minőségi borászkodásra.
LARENTIS André
Brazília
Associação Brasileira de Enologia - Igazgató
Borász és posztgrad. diplomát szerzett a szőlőtermesztésben. A brazil borászok szövetségének igazgatója.
LATORCZAI László
Magyarország
Grower Champagne Kft. - Ügyvezető, borász
2000-ben szerezte diplomáját a néhai Szent István Egyetemen, Budapesten. 3 év amerikai posztgraduális képzés után a Villányi borvidéken helyezkedett el. 2009 óta feleségével pezsgőt készítenek, valamint szaktanácsaival segít több, kisebb-nagyobb siklósi borászatot.
LÉGLI Ottó
Magyarország
Légli Szőlőbirtok - Tulajdonos
Az egyetem elvégzése után, 1981-től gyakornokéveit a Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinátnál töltötte. 1989-től kezdte építeni saját birtokát a Balatonboglári borvidéken, a pincészet és a borok azóta számtalan elismerést kaptak. 2000-től a Dél-Balatoni Borút Egyesület alapítója és elnökségi tagja. 2010-ben az Év Bortermelője és a Borászok Borásza címet is neki ítélték. 2013-ban a Balatonboglári Hegyközség elnöke lett, 2014-ben Balatonboglár díszpolgárává választották. 2016 óta tölti be a HNT elnöki tisztét. A Pannon Bormíves Céh tagja.
LELOVITS Tamás
Magyaroszág
Tulajdonos- ügyvezető
LŐRINCZ György
Magyarország
St.Andrea Szőlőbirtok - Szőlész-borász
2013-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen Szőlész-borász mérnökként. Dolgozott Tokajban, Ausztriában és Új-Zélandon is a Szepsy, Sepp Moser és Saint Clair birtokokon. 2013 óta a családi vállalkozásban, a St.Andrea Pincészetben szőlész-borász.
LUKÁCS Szabolcs
Magyarország
Tastevino - Tulajdonos
A soproni Tastevino borbár és vinotéka tulajdonosa, borkereskedő. 2007-ben magyar sommelier bajnok, 2010-es sommelier világbajnokság negyeddöntőse.
MAAMARI Elie
Libanon
Chateau Ksara - Borász, Export igazgató
A libanoni Chateau Ksara, Libanon legrégebbi, 1857-ben alapított borászatánál dolgozik: először borász, most pedig exportmenedzser. Miután Bordeaux-ban szőlészetet tanult, 1983 körül a saját hazájában szerette volna a gyakorlatban alkalmazni a tanultakat. Ahogy ő maga mondja: "Lehet jó bort készíteni, de el is kell tudni adni". A genfi székhelyű AIV - Academie Internationale de la Vigne et du Vin tagja, Franciaországban Chevalier de l'Ordre du Merite Agricole.
MAFFEI Daniele
Svájc
Azienda agraria cantonale di mezzana - Igazgató
MAJER Miroslav
Csehország
DAVINUS s.r.o. - vezérigazgató
A DAVINUS cég vezérigazgatója és tulajdonosa. Nemzetközi borbíró tucatnyi rangos külföldi borversenyen Európában és az USA-ban: Les Grands Concours Strasbourg (2016, 2018, 2019), Finger Lakes Nemzetközi Borverseny (2018), Bacchus Madrid (2019) valamint az OIV védnöksége alatt zajló versenyeken Izraelben, Franciaországban, Spanyolországban, Kanadában, Szlovéniában, Bulgáriában és Svájcban. 2012 óta a Cseh Köztársaság nemzeti borversenyének, a Cseh Köztársaság Borszalonjának bizottságának elnöke.
MÉSZÁROS Péter
Magyarország
Mészáros Borház - Tulajdonos, borász
Szekszárdi borász, a Mészáros Borház tulajdonosa. 2014-ben az év legeredményesebb 35 év alatti borásza. Országos Borbíráló Bizottsági tag, Magyar Borakadémia tag
MOTTER Bruno
Brazília
Brazil Borászati Egyesület - szőlészeti igazgató, Borász
Bruno Motter 2011-ben szerzett borászati diplomát a Juan Agustin Maza Egyetemen (Mendoza, Argentína), majd pedig posztgraduális képesítést szerzett üzleti menedzsmentből. Mindössze 33 évesen műszaki igazgatói és borászati igazgatói tisztséget töltött be az Alto Felizben található Don Guerino borászatban, ahol egyben partner is, valamint a brazil borászati szövetség műszaki igazgatója.
MOTYOVSZKI Dávid
Magyarország
OenoBioTech
Egyetemi tanulmányait párhuzamban végezte szőlész-borászként és élelmiszermérnökként. Az egyetemi évek alatt illetve azt követően külföldön - Új-Zélandon, Kaliforniában, és Olaszországban - gyűjtött tapasztalatot. Ezután Villányban, majd Etyeken dolgozott borászként. Jelenleg az OenoBioTech képviseletében dolgozik, segítve a hazai borászokat céljaik elérésében.
MURISIER Francois
Franciaország
VINOFED - Elnök
Borász mérnök, szőlőművelési-borászati kutatásvezető 1993-2008 között. Vinea volt elnöke Az OIV volt alelnöke Vinofed elnök
MURRU Gianpiero
Olaszország
MGM Mondo del vino S.p.A. - Borász
2010-ben szereztem borász diplomát a Torinói Egyetemen. Néhány évet külföldön töltöttem Franciaországban és Spanyolországban, hogy bővítsem tapasztalataimat. Szőlő- és pincemenedzserként dolgoztam, most egy pezsgőpincészet borásza vagyok, valamint OEM-bizottság és más kóstolózsűrik zsűrije.
NÁDVORNÍKOVÁ Šárka
Csehország
Národní vinařské centrum - Projektmenedzser
A cseh Nemzeti Borközpontban dolgozik. E nonprofit szervezet célja a morva és a cseh borok népszerűsítése és támogatása Csehországban és külföldön egyaránt. Projektmenedzserként főleg borokkal kapcsolatos képzéseket és előadásokat szervez szakértők és a nyilvánosság számára. Részt vesz a Cseh Köztársaság borturizmusának programjaiban. Fő projektjei közé tartozik a GRAND PRIX VINEX nemzetközi borverseny is. Az európai szabályozások szerinti az érzékszervi vizsgákat megszerezte, részt vesz borbíráló zsűrikben. Tavaly a CMB versenyen is bírált Svájcban.
NYITRAINÉ DR. SÁRDY Diána
Magyarország
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - Budai Campus - Főigazgató
SZIE Kertészettudományi Kar Borászati Tanszékén tanszéki mérnök, egyetemi tanársegéd, adjunktus majd docens. 2021 óta a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, Borászati Füzetek szerkesztőbizottsági tagja. Rendszeresen bírál borversenyeken.
NYÚLNÉ DR. PÜHRA Beáta
Magyarország
Nyakas Pince - Borászati vezető
Soós István Élelmiszeripari és Borászati Szakközépiskolában tanult, 1988-ig, mint erjedésipari termékgyártó - borász. Ezután több évig Meo-laboránsként dolgozott, majd a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karának hallgatója volt erjedésipari szakon. Közben 1993-ban elkezdett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézetébe járni; 1996-ban pár hónap eltéréssel végzett, mint okleveles élelmiszeripari mérnök (MSc) és mérnöktanár. A diploma évében doktorandusz lett az Élelmiszertudományi Karon; 2002-ben doktorált. Doktori disszertációjának címe: Tiamin adagolásának hatása a pezsgőalapborok minőségére. A doktori védés előtt 2 évvel kezdett el a Nyakashegy Kft.-nél (ma Nyakas Pince Zrt.) dolgozni, mint borászati vezető; jelenleg is itt dolgozik immár 24 éve.
OSORIO Lisete
Portugália
Wine Consulting, Osorio Wines; JGR Cork - Vezérigazgató
Tanulmányait 3 egyetemen végezte egészen 2012-ig. 2010-től már az Osorio Wines vezérigazgatója 2015-től pedig a JGR Cork értékesítési vezetője. 2020-ban a Távora Varosa Regionális Borbizotság műszaki igazgatója lett.
PADURARU Catalin
Románia
VINARIUM INTERNATIONAL WINE CONTEST BUCHAREST - Elnök
VINARIUM INTERNATIONAL WINE CONTEST BUCHAREST elnöke. FIJEV tag, szerző, szerkesztő. TV-show producer.
PALUMBO Leonardo
Olaszország
Cantine Torrevento - Műszaki Igazgató
Borász, az Olasz Borászati Szövetség küldötte az UIOE-ben. Az Olasz Bor Akadémia tagja.
PAYON Cyril
Franciaország
OENOLOGUE DE FRANCE - rektor
A francia borász szövetség elnöke 9 évig. A borászok NEMZETKÖZI FEDERÁCIÓjának főtitkára. Az Ormarine's Group vezérigazgatója. A francia nemzeti eredetmegjelölési szervezet kóstoló csoportjának elnöke.
PETZOLD Attila
Magyarország
P-advisor Hungary Kft. - Tulajdonos - ügyvezető
Okleveles élelmiszermérnök, borász végzettséggel, WSET level 3 és Official sherry educator oklevéllel rendelkezik. Profi pálinkaszakértő, a Brill Pálinkaház kereskedelmi tevékenységéért felelős. Magánoktatóként kezdett párlatismeretet tanítani, majd csatlakozott a Borkollégium oktatói közé. Saját szakértői cégében független sommelier, oktatói és kereskedelmi tevékenységet folytat.
POSEVITZ Ilona
Magyarország
Szent Gaál Kastély és Borház - Birtokvezető
Szőlész-borász szakmérnök, tizenkét éve dolgozika szekszárdi borvidéken. 2018-ig a Schieber Pincészet borászati vezetője volt. Jelenleg Szent Gaál Kastély és Borház szőlészeti és borászati vezetője. Szakmája sokoldalúsága minden nap inspirálja, számára különösen fontos az emberi jelenlét, ami minden mozzanatában érezhető. Egy közösség munkája megszemélyesíti a természetet a létrejövő borokban, egy folytonos együttműködés, ami lekötelezi az embert.
PRANTNER Gergely
Magyarország
Prantner Pince - Borász
Családja több nemzedéke foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Tanulmányait a PTE TTK karán végezte szőlész-borászként. 2014 óta borászként tevékenykedika családi pincénknél.
PRICART Jean-Philippe
Franciaország
CDV - Elnök
Borász, aki borokat és konyakot készít a Cognac régióban. 20 éve a CDV tagja, ahol műszaki menedzser volt, és most az elnök.
RAKACZKI Gábor
Magyarország
Sauska és Társa Kft - Borász
Az elmúlt 25 évben a tokaji borvidéken gyűjtötte tapasztalatait, amely idő alatt elmélyült a helyi, és a világfajták tekintetében. A borok szortimentjében a könnyű fehér, a terroir jellegű fehér és vörös borok, valamint az édes tokaji borkülönlegességek szerepelnek. Az elmúlt 12 évben a pezsgőkészítés világába is belekóstolt, mára a borvidék meghatározó szereplői lettünk.
RAPPAY József
Magyarország
Schieber Pincészet - Főborász
Az egyetemi éveket követően bejártam a fel világot, melynek során új látásmódot és világtrendeket sajátítottam el külföldi borászatoknál. Cèlom olyan tartalmas borok készítése, amelyek jó ivásúak, gyümölcsösek, különlegesek, továbbá szépen hordozzák a fajtajegyeket, magukban hordozzák a Szekszárdi borvidék karakterét és egyediségét.
RICZU Tamás
Magyarország
Riczu Tamás Borászat - Borász
Riczu Tamás fiatal, kreatív és tehetséges villányi borász, aki már több mint 17 éve a szőlő szerelmese. Számára a szőlő művelése, a borászat nem csak egy szakma vagy megélhetés, hanem elhivatottság, örök, végtelen “szerelem”, amelyben mindig újabb és újabb kihívást talál.
ROMSICS László
Magyarország
Csányi Pincészet - Vezérigazgató
A Csányi Pincészet vezérigazgatója. A VinCe Magazin szakmai lektora, szaktanácsadója. Az Országos Borszakértő Bizottság elnök helyettese. A CEWI oktatója.
ROSTA Krisztina
Magyarország
Szeleshát Szőlőbirtok - Borász
2013-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen szőlész-borász mérnökként. Egyetem után a villányi borvidéken kezdett el dolgozni, majd Ausztriában, Új-Zélandon és Franciaországban is szerzett tapasztalatot. 2016 óta a Szeleshát Szőlőbirtok borásza.
SALAMANCA Susana
Spanyolország
Carefour Borkategória Manager
Agrármérnök, több mint 10 év tapasztalattal a borkereskedelem területén, az online és offline B2C szektorban. Pillanatnyilag a Spanyol Carefour Borkategória vezetőjeként dolgozik. ELkötelezett a bor és annak promóciója iránt.
SÁRKÁNY Péter
Magyarország
VINISEERA Kft. - Szakmérnök
A borászat sokoldalú innovatív és alkalmazott kutatási eredményei között az érzékszervi bírálat eredményeit tartja a leghasznosabb információnak a fogyasztók számára és a leendő borkedvelők képzésében. A VinAgora borverseny régóta résztvevő zsűritagja.
SCHMIDT Győző
Magyarország
Danubiana Kft. - Ügyvezető igazgató
" 1983 óta dolgozom a szakmában.1990-től a Danubiana ügyvezetőjeként sikerült egy induló cégből Magyarország egyik legnagyobb borexport cégét felépíteni. A borok házasítása, összeállítása mindig kedvenc területem volt. Emellett szőlőtermeléssel is foglalkozom. "
SCHRAUT Florian
Németország
Weincampus Neustadt - Kutatómérnök
A Hohenheim Egyetem mezőgazdasági karán MSc-t, a Geisenheim Egyetemen pedig a szőlész-borász mérnöki diplomáját szerezte. Több mint 20 évig vezette pincészetét, mielőtt kutatómérnökként kezdett dolgozni a Weincampus Neustadt / Weinstrasse-nál. Rendszeres kóstoló a különböző nemzetközi versenyeken, mint például: MUNDUS Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Best of Rizling, Mondial des Vins Blancs Strasbourg.
SEBESTYÉN Csilla
Magyarország
Sebestyén Pince - Nemzetközi Borakadémikus
A nemzetközi borok világával Skóciában ismerkedett meg, ahol hat évig doldozott sommelierként Andrew Fairlie 2 Michelin csillagos éttermében. Jelenleg pincészetük működését segíti, a boraik házasításain, azok stílusának formálásában és a termőterületeink megismerésén dolgozik testvérével. A Szekszárdi Bormarketing Műhely aktív tagja.
SERLI Csilla
Románia
Nachbil Pincészet - Borász
Szőlészeti és borászati tanulmányait Budapesten végezte. A szakma szeretete családjában több generációra vezethető vissza, annyiban törve meg a hagyományokat, hogy ő az első nő. Alelnöke a Szatmár megyei Hegyközségnek. 2002-től vesz részt bírálóként borversenyeken.
Simon-Gillain Colette
Belgium
Sis systems - menedzser
Borkóstolási sajtónyilatkozatok tanácsadója és konferenciák és rendezvények szervezője a helyi borrégiók promóciójának népszerűsítés érdekében.
SMÍD Martin
Csehország
Znovin Znojmo Vezető sommelier
20 éve vezető szomelierként dolgozom a Znovín Znojmo borászatnál, mely feladatköröm a közelmúltban bővölt kereskedelmi igazgatói pozícióval. Műszaki középiskolát végeztem Sör, Bor és szeszesitalok szakon, Csehországban. WSET londoni intézményében szereztem fokozatot borok és szeszesitalok szakon. Ausztriában a Weinakademie Österreich in Austria intézményében szereztem “Weinakademiker“ fokozatot. Továbbá rendelkezem Nemzetközi kóstolói minősítéssel (ISO) és tapasztalt borkóstoló vagyok.
SMYTH Robert
Egyesült Királyság
Szabadúszó - Borszakíró, oktató
Robert Smyth budapesti borász újságíró, író. A Hungarian Wine: A Tasting Trip to the New Old World szerzője (Blue guides, 2015). Több, mint 15 éve ír a magyar borokról a Budapest Business Journal (BBJ) számára, a Borírók Körének szerkesztõhelyettese. Írt már a Wine Pleasures, Wine Paths, Winesofa.eu, a VinCE Magazin és a Wine Connoisseur (USA) számára. Szerkesztői munkái között szerepelnek többek között a következő kiadványok: Ripka Gergely Tokaj Guide, a Cuvée magazin, David Copp, a magyar borok, valamint ugyanazon szerző Tokaj : a bibliai utazó társa című könyve. WSET diplomát és Advanced bizonyítványt is szerzett a London's Wine and Spirit Education Trust-nál. A Taste Hungary bortúra vezetője a magyarországi és osztrák borutakon is.
STASTNY Marek
Csehország
Chateau Valtice - Manager
A nevem Marek Stastny, a Chateau Valtice családi borászat vezetője vagyok. Évente 4 millió palack bort állítunk elő. A társaságban a bortermeléssel foglalkozom, borász vagyok, hazai és nemzetközi versenyekre járok borokat bírálni.
STEFAN Alfred
Románia
AgroVitis Consult/Corteva - Szőlészeti tanácsadó
Tagja az ADAR-nak (Association of Authorized Tasters of Romania). Tevékenysége kiterjed a kelet-romániai és a moldovai köztársasági bortermelőkkel való interakcióra, pontosan meghatározva mindenki igényét a minőségi szőlőtermesztés irányításában. A borkóstolók hozzájárultak az adott területen termesztett fajták terroir sajátosságainak megismeréséhez és érzékszervi tapasztalatai gazdagításához. Vinarium zsűritag 2022-2023-as években, Vinagora zsűritag 2023-ban.
SZABÓ Dániel
Magyarország
Szaktanácsadó
Okleveles mérnök-borász.1964-től dolgozik a borszakmában Tokaj-Hegyalján a bortechnológia minden területén más-más üzemekben különböző beosztásokban. A Tokaj Kereskedőház főborász-főmérnöke volt az utolsó hivatali beosztása.
SZABÓ Edit
Magyarország
Borsmenta Magazin - Főszerkesztő
Lassan negyedszázada figyelem közelről a borok és a gasztronómia világát. A Magyar Televízió szerkesztőjeként számos boros tematikájú portréfilmet készítettem, majd a TV Paprika tévécsatorna alapító főszerkesztőjeként folytattam a munkát ezen a területen. Később hét éven keresztül a Népszabadság által kiadott Top 100 Bor című magazint szerkesztettem, 2016 óta pedig saját lapom, a Borsmenta Magazin főszerkesztője vagyok. Könyvet írtam az élvonalbeli magyar szakácsokról (Nagy séfkönyv) és a női borászokról (Gyengébb? Nem!), munkám elismeréseként 2018-ban megkaptam a Bussay László emlékdíjat, 2020-ban pedig a Borászok Barátja címet. Íróként, újságíróként, kommunikációs tanácsadóként, programszervezőként, műsorvezetőként egyaránt igyekszem legjobb tudásom szerint a magyar bor ügyét szolgálni.
SZEKRETÁR János
Magyarország
Szeleshát Borászat - Ügyvezető
SZENTPÉTERI Attila
Magyarország
Szentpéteri Borpince - Borász
2010-ben végzett a Budepesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán Borászként. Majd szakmai tapasztalat szerzése céljából Németországban, a Rajna vidékén töltött el egy szüretet. A Szentpéteri Családi Borpince 3 generációjának tagjaként a hagyományok fenntartása mellett fontosnak tartja az innovatív megoldások alkalmazását a Kunsági Borvidéken.
TAKARÓ Rita
Magyarország
bor szaktanácsadó
2006 óta dolgozom a borágazatban. Tokajban több termelői szervezetet (Tokaj Reneszánsz, Confrérie de Tokaj) és borászatot támogattam a munkámmal, számos hazai és nemzetközi eseményen képviseltem Magyarország nemes borait. 2017-ben Ausztriába költöztem és innen viszem tovább a magyar borok hírnevét szerte a világban. Az elmúlt években elvégeztem a Weinakademie Österreich WSET diploma kurzusát és jelenleg több osztrák-magyar közös boros projektben erősítem hazánk termékeinek nemzetközi piacra jutási lehetőségeit szakmai tanácsadóként.
TAKLER András
Magyarország
Takler Borbirtok - Ügyvezető
Gyermekkora óta részt vesz a családi birtok mindennapjaiban. Jelenleg a Takler Borbirtok marketing és pr ügyeit intézi, valamint a Magyar Bor Akadémia alelnökeként illetve a Szekszárd Borvidéki Tanács alelnökeként dolgozik a magyar bor sikeréért.
TAR Tiborné
Magyarország
Közép-magyarországi ASZC Soós István Borászati Technikum - Borász
Szakmai pályafutásomat az ÁGKER Kft.-nél kezdtem, laboránsként majd palackozó vezetőként. Rövid szünet után 1999-ben a Soós István Borászati Középiskolában folytattam oktatás technikusként. Az elmúlt több mint tíz évben pedig a tangazdaság borászaként dolgozom. Számomra fontos, hogy egy ilyen nagy múltú intézmény dolgozójaként, ne csak a lehető legtöbb tudást, hanem a szakma szeretetét, megbecsülését is átadjuk diákjainknak. Mert napjainkban egyre jobban felértékelődik a képzet, elhivatott munkaerő.
TARSOLY József
Magyarország
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa - Eger Város Hegybírója
Szőlész-Borász szakmérnök, gazdasági mérnök végzettséggel rendelkezik, két évtizede Eger Város Hegybírójaként segíti az egri szőlő- és bortermelők munkáját. Hivatása mellett az Egri Borünnep főszervezőjeként részt vesz az Egri borok népszerűsítésében is, melyet 2020-ban a Dobó István Kardja kitüntetéssel ismertek el. A megtisztelő borbírálói felkérések mellett a közép- és felsőfokú szakmai intézmények oktatójaként részt vesz a jövő generációjának szemléletformálásában.
TASCHNER Kurt
Magyarország
Taschner Bor- és Pezsgőház - Tulajdonos, ügyvezető
1995-ben lett közgazdász, és kezdett el édesapja mellett dolgozni. Akkor a palackozás körüli teendőket látta el, valamint a család régi, két évszázados pincéjében fogadta a vendégeket. 1998 és 2000 között elvégezte a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzését, és azóta a mára 29 hektáros szőlőbirtokot igazgatja. Aktívan részt vállal a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében is. Ahogy nőttek a szőlőterületeik, szükségük lett egy nagyobb pincére, így 2004-ben felépítettük a mai Taschner Borházat, ahonnan rendkívüli panoráma nyílik a városra, a környező hegyekre, és jó időben még az osztrák Schneebergre is. Elsősorban a fehér és roséborai ismertek. Elsőként készített palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőt Sopronban. A Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Soproni Borút Egyesületet elnöke.
TOLSON Sue
Egyesült Királyság
WineSofa - Vezető szerkesztő
Szabadúszó boríró, fordító, szerkesztő, bíró és oktató, valamint a WineSofa ügyvezető szerkesztője. WSET diploma tulajdonos, borakadémikus, Vinitaly olasz borszakértő és jelenleg a MW hallgató. Főként Magyarországra, Közép-Európár és Olaszországra fókuszál. Rendszeresen bírál nemzetközi borversenyeken, mint például a International Wine Challenge és a Vinitaly 5StarWines. A rangos borírók körének tagja.
TÓTH Ferenc
Szlovákia
GemerProdukt Valice OVD - Elnök
1997-2023 között az ÚKSÚP szőlészeti és borászati főfelügyelője. 2023-tól a mai napig a GemerProdukt Valice OVD és az Apvitplant Kft. elnöke. A cég 30 hektár szőlőültetvényt kezel a közép-szlovákiai Tornaľský dűlőnegyedben, és saját szőlőjéből készít bort. 37 éve foglalkozik érzékszervi boranalízissel, valamint borbíró képesítéssel is rendelkezik. Tagja a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium Borminősítő Bizottságának.
TOUMA Joe-Assaad
Libanon
Chateau St Thomas - Tulajdonos, borász
A Chateau St Thomas pincészet tulajdonosa, borász. Társtulajdonos és lepárló mester az Arak Touma szeszfőzdében a libanoni Bekaa-völgyben. A Libanoni Nemzeti Szőlő- és Borászati Intézet igazgatósági tagja. A "Borkóstolási technikák" és az "Érzékszervi elemzés" oktatója a libanoni Szent József Egyetemen (ESIAM - USJ), valamint a tagja francia borászok szövetségének.
TZITZI Maria
Görögország
LABORATORY OF ANALYSIS - Borász, kémikus
Az Athéni Egyetem kémiai szakán végzett, borászatra és környezetvédelemre szakosodott. Saját laboratóriumában, Athén központjában, borászati-vegyészeti szaktanácsadóként és vegyészként tevékenykedik. Nemzetközi borbíráló hosszú évek óta és több, mint 20 éve tanít. Tagja a Nemzetközi Borszakírók Szövetségének (FIJEV). Szerzőként többek között a következő könyveket jegyzi: „Enology’s Principles-The Art Of Sommelier”, történelmi borregény (díjazott: OIV 2015), „Wine treasure of Santorini”, „Bizarre wines of the world” és „The faces of Greek wine” monográfia a görög borról.
UGARTE Pablo
Chíle
Catad’Or - Elnök vezérigazgató
A Catad’Or elnöke és vezérigazgatója, elismert szakértő és nemzetközi tanácsadó a bormarketing területén. Jelenleg a chilei mezőgazdasági minisztérium tanácsadója. Zsűritag rendszeresen nemzetközi borversenyeken, mint például: többek között a Vinalies International - Párizs, a Citadelle du Vin, Bordeauxban, SMV-n Kanadában, Quebecben. A délamerikai Wine Guide társszerzője az Alistair Cooper MW-val.
URBÁN Péter
Magyarország
Bodri Pincészet - Főborász
Főborász, Szőlészeti vezető. Péter két éve a Bodri Pincészet főborásza, azonban sokkal régebb óta a csapat és a család tagja, ugyanis István lányának, Orsinak a férje. Otthonosan mozog a Villányi és a Szekszárdi borvidéken is, hiszen Nagyharsányban a Kopár-dűlő lábánál nevelkedett, megjárt több pincészetet a két borvidéken, mint borász és szaktanácsadó. Nem idegen számára Új-Zéland, Franciaország, Törökország, Kalifornia vagy Dél-Afrika sem. Az ott gyűjtött tapasztalatait igyekszik adoptálni magyar környezetbe. Kiváló kollégákkal karöltve fogja össze és irányítja a termelési folyamatot a szőlőtől a palackig.
VANCSIK Ivett
Magyarország
VinCE Magazin - Főszerkesztő
A borok világába a stratégiai marketing és kommunikáció területéről érkezett, a hazai WSET képzéseket követően a ruszti Weinakademie-n szerezett diplomát 2015-ben. Előbb a Vinoport és a Borászportál online portáloknál dolgozott, valamint a Winelovers 100 bormagazin főszerkesztőjeként, 2018 végétől a VinCE csapatában szakmai vezetőként, majd 2020-tól a magazin főszerkesztőjeként. 2016-2018-ban a Borkollégium kurzusain is oktatott. Rendszeresen bírál hazai és külföldi tételeket; részt vett az Országház Bora (2017, 2018), a KKM borválogatása (2018), a Semmelweis Egyetem Bora (2019), valamint a Top 100 – A 100 legjobb magyar bor (2016, 2017) és a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor (2018) zsűrijében. Nemzetközi borakadémikusként, borszakértőként fontosnak tartja tudása és tapasztalatai folyamatos bővítését, a borágazaton belüli nyílt és őszinte kommunikáció elősegítését, a fogyasztók hiteles tájékoztatását és edukációját.
VARGA Árpád Dénes
Magyarország
Tulajdonos, borász
2000-óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Kunsági borvidéken, 80 hektáron. A Gedeon borbirtok főborásza, pezsgőmester.
VARGA István
Ukrajna
Varga Családi Szőlészet - Borászat - Tulajdonos
Kárpátalján született és járt általános és középiskolában. Ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki szakját fejezte be 2010-ben. A Szent István Egyetem Szőlész-borász mérnöki szakján tanult. Saját borászatában dolgozik jelenleg, amelyet családi vállalkozásként indított édesapjával 20 évvel ezelőtt. Borászatukban készített boraival számos magyarországi és külföldi kiállításon, valamint borversenyen vett már részt jó eredménnyel.
VARGA Máté
Magyarország
Varga Pincészet - Borász
VESZTERGOMBI Csaba
Magyarország
Vesztergombi Pince - Borász, tulajdonos
Szekszárdi borász, többgenerációs családi vállalkozás vezetője. Marketing szakos agrármérnöki diplomájának megszerzése után szőlész-borász végzettséget szerzett a néhai Kertészeti Egyetemen. Ausztráliában töltött egy szüreti időszakot, ahonnan sok tapasztalattal és tudással tért haza. Magyar Borakadémia tag, Pannon Bormíves Céh tag valamint Országos Borszakértő Bizottság tag.
VINICZAI Sándor
Magyarország
Még Kft. - Felelős szerkesztő
Viniczai Sándor kertészmérnök mintegy három évtizedes szakújságírói múltra tekint vissza. Pályája kezdete óta az agrárium legnagyobb hetilapja, a Magyar Mezőgazdaság írója, rovatvezetője, a kiadványban havonta megjelenő Erdőgazdaság és Faipar szerkesztője, az egyetlen hazai borászati tudományos lap, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője, a 22 állami erdőgazdaság magazinjának, a Mierdőnknek indulás óta rovatvezetője. Az Év Szakújságírója díjat 2012-ben kapta meg, tagja a Magyar Bor Akadémiának.
VON RABEN Elisabeth
Németország
A Berliner Wein Trophy zsűri elnöke és a Berliner Weinmesse igazgatója
ZARUBA Florian
Németország
Kristinus Borbirtok - CEO
Gazda és borász. Nemzetközi színvonalú borbirtok felépítése és irányítása saját szőlőterülettell, valamint étteremmel és rendezvényhelyszínnel rendelkező szálloda. Biodinamikus borok készítése 65 hektáron.
ZELENI Viktor
Magyarország
Borász
2013-ban végeztem bor és pezsgőgyártó technikusként ezután az izsáki Royalsekt Zrt.-nél dolgoztam 4 évet a pezsgő üzemben, majd ugyan itt voltam szintén 4 évet pezsgőüzem vezető. 2021-ben csatlakoztam a Gedeon birtokhoz itt jelenleg is borászként dolgozom.
ZILAI János
Magyarország
A VinAgora jogi szakértője
Ügyvédként több borászati szakmai szervezet, például a Magyar Bor Akadémia tagja és jogi képviselője. Filozófusként számos tanulmány mellett szerzője a "Bor és mítosz" és az "Isten a párducon - a bor élménye és a mámor" című könyveknek, melyek közül az első az OIV díját is elnyerte. A 2023-ban megjelent könyvével (címe: Pecabot és fakanál... no meg dugóhúzó) a gasztronómia területére tett kirándulást.
ZUFFEREY Emeline
Svájc
VINEA Műszaki - Igazgató
Műszaki igazgatóként az általuk szervezett borversenyek borászati részének felelőse: Mondial du Merlot et assemblges, Mondial des Pinots, Grand Prix du Vin Suisse, valamint közreműködik a borbírák keresésében és a borversenyek kommunikációjában is. Laboratóriumuk a szürettől a palackozásig ellenőrzi a borokat. Elvégzik az összes szokásos borkészítési elemzést (teljes, alma- és tejsavtartalom, cukor, alkohol, illósavtartalom, SO2, borkősav és fehérje stabilitás), valamint mikroszkópos ellenőrzést. Természetesen minden elemzett mintát megkóstolnak, és számos finomítási vizsgálatot is végeznek a borok palackozás előtti finomítása érdekében.
ZUFFEREY Hugo
Svájc
Borász
Borászati tapasztalatait 2014-ben kezdte szerezni, amikor két különböző svájci, valais-i borászatban dolgozott, ezalatt pedig megszerezte a szőlészeti diplomáját. Ezután Franciaországba, Bordeaux-ba utazott, és egy évre csatlakozott a Simonit&Sirch céghez. Azóta egy kis borászatban dolgozik a Genfi-tó közelében.