VinAgora Logo
  • HU
  • EN
Nevezés
Menü
VinAgora Logo
  • HU
  • EN
  • Nyitólap
  • Értékeink
  • Eredmények
  • Zsűri
  • Információk
  • Hírek
VinAgora Logo
Nevezés

Rendezvényeink

  • Budapest Borfesztivál
  • Rosalia Borpiknik

Borkult Social

Információk

  • Nevezés, határidők
  • Zsűri
  • Szabályzat
  • Különdíjak
  • Kapcsolat

Információk

  • Nevezés, határidők
  • Zsűri
  • Szabályzat
  • Különdíjak
  • Kapcsolat

A VinAgora Nemzetközi Borverseny szabályzata

A borverseny elnyerte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (O.I.V.) védnökségét. A borok értékelése az O.I.V. által javasolt módszer (O.I.V. szab. 2009.) figyelembe vételével és annak a VinoFed (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége) által szakmailag szigorított előírásai alapján történik.

I. Nevezési feltételek

  1. A Borversenyt a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi.
  2. A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon borai és különleges borai, melyek a származási ország előírásainak megfelelnek. A Borászat rendelkezik a boraik forgalomba hozatalára vonatkozó illetékes szakhatósági engedéllyel. A beérkezett minták bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat alapján történik.
  3. Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.
  4. A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bor tétel-mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb 500 palacknál. A pontos mennyiséget a nevezési lapon kell közölni.
  5. A nevezőnek tételenként 6 palack ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben, 0,75 literes kiszerelés esetén. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 4 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet, mely alatt a termék forgalmazásra kerül. Csatolandó továbbá 1 db, a mintán alkalmazottal megegyező címke.
  6. A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a szervező által adott tájékoztatás szerint.
  7. A bírálatra benyújtandó bormintáknak az alábbi adatok mintánkénti megjelölésével kell szerepelniük a nevezési listán:
    - a résztvevő neve és címe
    - a bor megnevezése, a származási ország szabályai szerint (származási helye, fajta, márkanév, évjárat, LOT szám, magyarországi boroknál NÉBIH engedély száma)
    - a borkészlet mennyisége (palack szám)
    - szőlőfajták megnevezése, és százalékos arányuk a termékben
    - termesztési mód és borkészítési eljárás jellemzői
  8. A nevezési lap mellett, minden egyes mintához csatolni kell a mintára vonatkozó kémiai analízist tanúsító bizonyítványt (NÉBIH), mely az alábbi adatokat tartalmazza:
    - alkoholtartalom térfogat %-ban kifejezve
    - cukortartalom g/l-ben
    - titrálható savtartalom, borkősavtartalom g/l-ben
    - illósavtartalom (ecetsav g/l-ben)
    - összes és szabad SO2 - tartalom mg/l-ben
    - a szénsavas borok esetében a palackban lévő túlnyomás bar-ban kifejezve.

    A borok analízisét esetenként a NÉBIH is elvégzi.

  9. Minden EU-n kívüli országból nevezett mintához 3 példány Pro Forma számlát kell a szállítmányozónak elküldeni (2 példányt a mintához mellékelni, 1 példányt a Szervezőnek faxon vagy e-mailben eljuttatni), amelyen a borokat tételenként, az alkoholtartalmat, a bor színét és értékét kell feltüntetni, továbbá, hogy: "VinAgora Nemzetközi Borverseny, minta érték nélkül, kereskedelmi forgalomba nem kerül."

Adatkezelés: a borverseny szervezője a nevező adatait a verseny honlapján is megtalálható 'Adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat' szerint tárolja és kezeli. A versenyben való részvétellel a nevező elfogadja, hogy a verseny szervezője a verseny legfőbb partereinek, támogatóinak a kapcsolattartói adatait átadja, akik egyedi ajánlattal megkereshetik.

II. A borverseny lebonyolítása és a bizottság működése

  1. A minták beérkezésekor a verseny szervezője nemzeti szakértőkből álló bizottságot nevez ki, melynek az a feladata, hogy megvizsgálja a beérkezett mintákat és megállapítsa, hogy a palackokon szereplő adatok megegyeznek-e a nevezési lapon megadottakkal. Kijavítják az esetleges hibákat és kizárják azokat a mintákat, melyek nem felelnek meg a jelen Szabályzatban előírtaknak. Ezt követően a bizottság a Szabályzatban előírtak szerint elvégzi az osztályba sorolást a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, ill. amennyiben szükséges, saját maga állapítja meg ezen jellemzőket.
  2. A borverseny a szabályzatának betartását a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll, az alábbiak szerint:
    - az Elnök, a szervező országból
    - egy borász szakértő, tanácsadó
    - egy jogi szakértő

    Az Elnök, a szaktanácsadó és a jogi szakértő nem vesznek részt a bírálatban, azonban legalább egyikük a helyszínen tartózkodik.

  3. A borok értékelése nemzetközi bírálóbizottságok által történik. Minden egyes bizottság öt-hét elismert kóstolási szakértőből áll. A szervező ország legfeljebb három tagot jelöl a bizottságba. A bizottság minden más, külföldi tagja más-más országból érkezik. A bírálóbizottságok száma a versenyen résztvevő tételek mennyiségétől függ. A bírálóbizottságok összeállítása a Szervező által történik, aki javaslatokért a VinoFed-hez fordulhat.
  4. Minden egyes bizottság munkáját Bizottsági elnök felügyeli. Feladata elvégzésében a Borverseny Elnöke nyújthat segítséget.
  5. A Bizottsági Elnök feladatai a következők:
    - a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi a kóstolás előkészületeit,
    - ellenőrzi a kóstolási minták helyes sorrendjét, a minták felbontását, hőmérsékletüket, nevezés szerinti azonosságukat és a bizottság tagjai előtti anonimitásukat, valamint figyel a kiszolgálás megfelelő színvonalára,
    - ellenőrzi a technikai titkárság munkáját: tájékoztatja a titkárság tagjait a kóstolásra érkező mintákról, valamint ellenőrzi a bírálati szoftver helyes és pontos működését (például a bírálati pontszám kiszámítását)
    - figyelemmel kíséri a minták bemutatását, kijavítja a helyes sorrenden tévesen bekövetkezett változásokat és kiveszi azon mintákat, melyek nem felelnek meg a szabályzati feltételeknek,
    - amennyiben szükségesnek ítéli, elrendeli a minta visszakóstolását, olyan esetekben, amikor:
    - a bizottság tagjainak többsége ezt megkívánja,
    - a tagok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak,
    - a normálistól eltérő ízről érkezik jelentés, vagy borhiba gyanúja merül fel,
    - kivételes esetekben, amikor a bor értékelése a helytelen besorolás miatt nem megfelelően történt.
  6. A kóstolás teljes időtartamában meg kell tartani a borok anonimitását, valamint be kell tartani az alábbiakat:
    - minden egyes bizottság elkülönítetten dolgozik, csendben, olyan fényforrás mellett, amely nem változtatja meg a bor színét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik, csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint 20-24 °C hőmérsékletet kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan csendet kell tartani,
    - a palackok felnyitása és a borok dekantálása (amennyiben a szabályzat dekantálást ír elő) a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,
    - a bizottság minden egyes tagjának sorszáma és neve látható a bírálati szoftver kezdőképernyőjén, mely egyértelműen jelzi a bíráló pontos helyét a bizottságon belül
    - a kóstolópoharak az OIV által megengedett típusúak lehetnek,
    - a bizottságok reggel 9.00-től 14.00-ig dolgoznak. Kóstolási ülésenként száraz bor esetében maximum 45 minta, egyéb bor esetében maximum 30 minta kerül bírálatra.

    A bizottság tagjainak a bírálat alatt kenyér és víz áll rendelkezésükre. A bizottság ülése alatt két szünet kerül beiktatásra, amikor egyéb ételek és italok is felszolgálhatók.

    A borminta sorozatok, valamint a kóstolási sorrend kialakításakor a meghatározó szempontok:
    - szín: fehér, rosé, vörös
    - cukortartalom: a szárazabb borokkal kell kezdeni
    - évjárat szerint: a fiatalabb borokkal kezdődik a sor
    - illat szerint: a semleges illatú borokkal kell kezdeni
    - hordós érlelés intenzitása szerint: a kevésbé fás karakterű borokat kell korábban kóstolni.

    A borok az alábbi hőmérsékleten kerülnek bírálatra:
    - fehér borok, rosé borok: 10-14 °C,
    - vörös borok: 16-19 °C,
    - szénsavas borok: 7-9 °C,
    - likőr borok: 10-14 °C,
    - természetes édes borok, botrytisálódott borok, jégbor: 10-14 °C,
    - szőlő- és törkölypárlatok: 12-16 °C.

    Az egyes sorozatok kóstolása elején a bizottságok legalább egy próbabírálatot tartanak (belövő bor), mely alatt megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki. A bizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak. Minden egyes minta bemutatása előtt a bizottság tagjai számítógépen keresztül megkapják az elektronikus bírálólapot, amely tartalmazza a kóstolandó minta technikai adatait. A bírálat végén a szoftver begyűjti a bírálólapokat, ellenőrzi helyes kitöltésüket; miután az összes bizottsági tag végzett, az Elnök hitelesíti az adott minta bírálati eredményét. A bizottság tagjai nem rendelkezhetnek másolattal a bírálólapokból, és nem szerezhetnek tudomást az adott napon az egyes boroknak ítélt pontszámokról és díjakról a kóstolás lezárulása előtt.

III. Bírálati lap

  1. A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott és U.I.Œ, valamint az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik, a WineCompass program és tabletek segítségével.
  2. Amennyiben egy vagy több bizottsági tag nem találja a mintát megfelelőnek, kezdeményezheti(k) annak kizárását. Amennyiben szükséges, a bizottsági tagok egyöntetű döntése alapján a minta kizárható.
  3. A bírálók által adott pontokat a technikai titkárság összesíti a WineCompass program által, majd a számolt átlag adja a bor végleges pontszámát. Az átlagnál bármely irányban 5 pontnál jobban eltérő pontszámok közül a leginkább eltérő pontszám (pozití és negatív irányban is) nem kerül beszámításra.

IV. A díjak odaítélése

  1. A VinAgora kitüntető oklevéllel elismert borok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre: nagyarany-érem (legalább 93 pont), aranyérem (legalább 89 pont), ezüstérem (legalább 85 pont)
  2. A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett borok főkategóriánkénti 30%-át, amennyiben mégis több, a 30%-ot maghaladó rész arányában a Borverseny Elnöksége megemeli a ponthatárokat. (Tört számok esetén a pontszámot a kerekítés szabályai szerint állapítják meg.)
  3. Champion díj: A bírálók a főkategóriánként (legalább 10 nevezés esetén), legfeljebb az 5-5 legmagasabb pontszámot elért, legalább aranyérmet nyert tételei közül választják ki párhuzamos vakkóstolással a kategóriánkénti győzteseket, melyeknek a Champion díjat ítélik oda. A csendes fehér, rosé, és vörös kategóriákban a Champion díjat csak száraz bor nyerheti el, míg a pezsgő kategóriában csak a klasszikus eljárással készült, 12 g/l cukortartalom alatti termék. A botritiszes borok kategóriájában feltétel a minimum 8% v/v alkoholtartalom.
  4. Ország legjobbja - Best of Country: Amennyiben egy külföldi országból legalább 10 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül.
  5. VinAgora legjobb magyar fajtabora: Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, legalább arany érmes bor nyeri el a "VinAgora legjobb magyar fajtabora" címet, amely az oklevélen is feltüntetésre kerül.
  6. Prix Vinofed: A Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége által odaítélt díj a legjobb száraz fehér-, rosé, és vörösbornak valamint a legjobb brut, klasszikus eljárással készült pezsgőnek. A VinAgora Champion díjas borai a fehér, rosé, vörös és pezsgő kategóriákban automatikusan megkapják a Prix Vinofed díjat is.
  7. A felsorolt díjakon felül a rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egyéb különdíjakat is kioszthat, melyek azonban nem eredményezhetik azt, hogy 30%-nál több bor kerül díjazásra.
  8. A rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze és összevesse a kereskedelmi forgalomban kapható bor minőségét a versenyen szereplő azonos bor mintájával.
  9. A borverseny szervezője a Champion és érem díjakat elért borok számára a díj feltüntetését a palackon (kiegészítő címkén - "macaron", vagy nyomdai úton a cimkén) külön feltételek alapján engedélyezi. A megállapodás nélküli hivatkozás, logó használat a későbbi versenyekről történő kizárást eredményezi.

Borok osztályozása

A. "STRICTO SENSU" BOROK

Kategória Belső nyomás Típus Cukortartalom
1. Csendes fehérborok      
1.1. Csendes fehérborok nem illatos fajtákból      
1.1.1. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
1.1.2. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félszáraz 4,1-12 g/l
1.1.3. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félédes 12,1-45 g/l
1.1.4. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Édes több mint 45 g/l
1.2. Csendes fehérborok illatos fajtákból      
1.2.1. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
1.2.2. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félszáraz 4,1-12 g/l
1.2.3. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félédes 12,1-45 g/l
1.2.4. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Édes több mint 45 g/l
2. Csendes rosé borok      
2.1. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
2.2. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félszáraz 4,1-12 g/l
2.3. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Félédes 12,1-45 g/l
2.4. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Édes több mint 45 g/l
3. Csendes vörösborok      
3.1. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
3.2. CO2 < 0,5 bar 20°C-on Egyéb több mint 4 g/l
4. Gyöngyözőborok      
4.1. Gyöngyözőborok nem illatos fajtákból      
4.1.1. 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
4.1.2. 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on Egyéb több mint 4 g/l
4.2. Gyöngyözőborok illatos fajtákból      
4.2.1. 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on Száraz 0-4 g/l
4.2.2. 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on Egyéb több mint 4 g/l
5. Habzóborok és pezsgők      
5.1. Habzóborok és pezsgők nem illatos fajtákból      
5.1.1. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Brut nature, extra brut, brut 0-12 g/l
5.1.2. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Extra dry 12,1-17 g/l
5.1.3. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Sec / dry 17,1-32 g/l
5.1.4. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Demi-sec 32,1-50 g/l
5.1.5. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Doux több mint 50 g/l
5.2. Habzóborok és pezsgők illatos fajtákból      
5.2.1. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Brut nature, extra brut, brut 0-12 g/l
5.2.2. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Extra dry 12,1-17 g/l
5.2.3. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Sec / dry 17,1-32 g/l
5.2.4. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Demi-sec 32,1-50 g/l
5.2.5. CO2 > 2,5 bar 20°C-on Doux több mint 50 g/l

 

B. KÜLÖNLEGES BOROK

Kategória     Cukortartalom
6. Természetes édes borkülönlegességek      
6.1. Természetes édes borkülönlegességek nem illatos fajtákból

     
6.2. Természetes édes borkülönlegességek illatos fajtákból

     
7. Botritiszes borok      
7.1. Botritiszes fehérborok      
7.1.1.     0-4 g/l
7.1.2.     4,1-20 g/l
7.1.3.     több mint 20 g/l
7.2. Botritiszes vörösborok      
7.2.1.

    0-4 g/l
7.2.2.

    4,1-20 g/l
7.2.3.

    több mint 20 g/l
8. Erősített borok      
8.1. Nem élesztőhártya (flor) alatt érlelődött erősített borok      
8.1.1.

    0-6 g/l
8.1.2.     6,1-40 g/l
8.1.3.     40,1-80 g/l
8.1.4.     több mint 80 g/l
8.2. Élesztőhártya (flor) alatt érlelődött erősített borok      
8.2.1.     0-6 g/l
8.2.2.     6,1-40 g/l
8.2.3.     40,1-80 g/l
8.2.4.     több mint 80 g/l
9.  Élesztőhártya (flor) alatt érlelődött, nem erősített borok

     
9.1.     0-4 g/l
9.2.     4,1-20 g/l
9.3.     több mint 20 g/l
Borkult Borkult naptár
2023. 04. 15. - 2023. 04. 18.
24. VinAgora Nemzetközi Borverseny
2023. 06. 09. - 2023. 06. 11.
12. Rosalia Borpiknik
2023. 09. 07. - 2023. 09. 10.
32. Budapest Borfesztivál

Közösségi oldalaink

Találjon meg minket a közösségi portálokon is!

Hírlevél feliratkozás

Tudjon meg minden információt első kézből eredményekről, jegyekről, programokról és minden másról.

Feliratkozás

Kiemelt partnereink

Összes partner
  • Nyitólap
  • Értékeink
  • Eredmények
  • Információk
  • Hírek
  • Nevezés
Borkultúra Kft. Logo

Borkult Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Kapcsolat

Rendezvényeink

  • Budapest Borfesztivál
  • Rosalia Borpiknik

További információk

  • Szponzoroknak és hirdetőknek
  • Sajtószoba
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum