A VinAgora Nemzetközi Borverseny szabályzata
I. Nevezési feltételek
- A Borversenyt a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi.
- A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon borai és különleges borai, melyek palackozott formában, a származási ország előírásainak megfelelnek. A Borászat rendelkezik a boraik forgalomba hozatalára vonatkozó illetékes szakhatósági engedéllyel. A beérkezett minták bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat alapján történik.
- Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.
- A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bor tétel-mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb 500 palacknál. A pontos mennyiséget a nevezési lapon kell közölni.
- A nevezőnek tételenként 6 palack ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben, 0,75 literes kiszerelés esetén. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 4 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet, mely alatt a termék forgalmazásra kerül. Csatolandó továbbá 1 db, a mintán alkalmazottal megegyező címke.
- A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a szervező által adott tájékoztatás szerint.
- A bírálatra benyújtandó bormintáknak az alábbi adatok mintánkénti megjelölésével kell szerepelniük a nevezési listán:
- a résztvevő neve és címe
- a bor megnevezése, a származási ország szabályai szerint (származási helye, fajta, márkanév, évjárat, LOT szám, magyarországi boroknál NÉBIH engedély száma)
- a borkészlet mennyisége (palack szám)
- szőlőfajták megnevezése, és százalékos arányuk a termékben
- termesztési mód és borkészítési eljárás jellemzői -
A nevezési lap mellett, minden egyes mintához csatolni kell a mintára vonatkozó kémiai analízist tanúsító bizonyítványt (NÉBIH), mely az alábbi adatokat tartalmazza:
- alkoholtartalom térfogat %-ban kifejezve
- cukortartalom g/l-ben
- titrálható savtartalom, borkősavtartalom g/l-ben
- illósavtartalom (ecetsav g/l-ben)
- összes és szabad SO2 - tartalom mg/l-ben
- a szénsavas borok esetében a palackban lévő túlnyomás bar-ban kifejezve.A borok analízisét esetenként a NÉBIH is elvégzi.
- Minden EU-n kívüli országból nevezett mintához 3 példány Pro Forma számlát kell a szállítmányozónak elküldeni (2 példányt a mintához mellékelni, 1 példányt a Szervezőnek faxon vagy e-mailben eljuttatni), amelyen a borokat tételenként, az alkoholtartalmat, a bor színét és értékét kell feltüntetni, továbbá, hogy: "VinAgora Nemzetközi Borverseny, minta érték nélkül, kereskedelmi forgalomba nem kerül."
Adatkezelés: a borverseny szervezője a nevező adatait a verseny honlapján is megtalálható 'Adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat' szerint tárolja és kezeli. A versenyben való részvétellel a nevező elfogadja, hogy a verseny szervezője a verseny legfőbb partereinek, támogatóinak a kapcsolattartói adatait átadja, akik egyedi ajánlattal megkereshetik.
II. A borverseny lebonyolítása és a bizottság működése
- A minták beérkezésekor a verseny szervezője nemzeti szakértőkből álló bizottságot nevez ki, melynek az a feladata, hogy megvizsgálja a beérkezett mintákat és megállapítsa, hogy a palackokon szereplő adatok megegyeznek-e a nevezési lapon megadottakkal. Kijavítják az esetleges hibákat és kizárják azokat a mintákat, melyek nem felelnek meg a jelen Szabályzatban előírtaknak. Ezt követően a bizottság a Szabályzatban előírtak szerint elvégzi az osztályba sorolást a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, ill. amennyiben szükséges, saját maga állapítja meg ezen jellemzőket.
-
A borverseny szabályzatának betartását a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség két tagból áll, az alábbiak szerint:
- az Elnök-igazgató, a szervező részéről
- egy jogi szakértőAz Elnök-igazgató és a jogi szakértő nem vesznek részt a bírálatban, azonban legalább egyikük a helyszínen tartózkodik.
- A borok értékelése nemzetközi bírálóbizottságok által történik. Minden egyes bizottság öt-hét elismert kóstolási szakértőből áll. A szervező ország legfeljebb három tagot jelöl a bizottságba. A bizottság minden más, külföldi tagja más-más országból érkezik. A bírálóbizottságok száma a versenyen résztvevő tételek mennyiségétől függ. A bírálóbizottságok összeállítása a Szervező által történik, aki javaslatokért a VinoFed-hez fordulhat.
- Minden egyes bizottság munkáját Bizottsági elnök felügyeli. Feladata elvégzésében a Borverseny Elnök-igazgatója nyújthat segítséget.
- A Bizottsági Elnök feladatai a következők:
- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi a kóstolás előkészületeit,
- ellenőrzi a kóstolási minták helyes sorrendjét, a minták felbontását, hőmérsékletüket, nevezés szerinti azonosságukat és a bizottság tagjai előtti anonimitásukat, valamint figyel a kiszolgálás megfelelő színvonalára,
- ellenőrzi a technikai titkárság munkáját: tájékoztatja a titkárság tagjait a kóstolásra érkező mintákról, valamint ellenőrzi a bírálati szoftver helyes és pontos működését (például a bírálati pontszám kiszámítását)
- figyelemmel kíséri a minták bemutatását, kijavítja a helyes sorrenden tévesen bekövetkezett változásokat és kiveszi azon mintákat, melyek nem felelnek meg a szabályzati feltételeknek,
- amennyiben szükségesnek ítéli, elrendeli a minta visszakóstolását, olyan esetekben, amikor:
- a bizottság tagjainak többsége ezt megkívánja,
- a tagok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak,
- a normálistól eltérő ízről érkezik jelentés, vagy borhiba gyanúja merül fel,
- kivételes esetekben, amikor a bor értékelése a helytelen besorolás miatt nem megfelelően történt. -
A kóstolás teljes időtartamában meg kell tartani a borok anonimitását, valamint be kell tartani az alábbiakat:
- minden egyes bizottság elkülönítetten dolgozik, csendben, olyan fényforrás mellett, amely nem változtatja meg a bor színét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik, csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint 20-24 °C hőmérsékletet kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan csendet kell tartani,
- a palackok felnyitása és a borok dekantálása (amennyiben a szabályzat dekantálást ír elő) a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,
- a bizottság minden egyes tagjának sorszáma és neve látható a bírálati szoftver kezdőképernyőjén, mely egyértelműen jelzi a bíráló pontos helyét a bizottságon belül
- a kóstolópoharak az OIV által megengedett típusúak lehetnek,
- a bizottságok reggel 9.00-től 14.00-ig dolgoznak. Kóstolási ülésenként száraz bor esetében maximum 45 minta, egyéb bor esetében maximum 30 minta kerül bírálatra.A bizottság tagjainak a bírálat alatt kenyér és víz áll rendelkezésükre. A bizottság ülése alatt két szünet kerül beiktatásra, amikor egyéb ételek és italok is felszolgálhatók.
A borminta sorozatok, valamint a kóstolási sorrend kialakításakor a meghatározó szempontok:
- szín: fehér, rosé, vörös
- cukortartalom: a szárazabb borokkal kell kezdeni
- évjárat szerint: a fiatalabb borokkal kezdődik a sor
- illat szerint: a semleges illatú borokkal kell kezdeni
- hordós érlelés intenzitása szerint: a kevésbé fás karakterű borokat kell korábban kóstolni.A borok az alábbi hőmérsékleten kerülnek bírálatra:
- fehér borok, rosé borok: 10-14 °C,
- vörös borok: 16-19 °C,
- szénsavas borok: 7-9 °C,
- likőr borok: 10-14 °C,
- természetes édes borok, botrytisálódott borok, jégbor: 10-14 °C,
- szőlő- és törkölypárlatok: 12-16 °C.Az egyes sorozatok kóstolása elején a bizottságok legalább egy próbabírálatot tartanak (belövő bor), mely alatt megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki. A bizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak. Minden egyes minta bemutatása előtt a bizottság tagjai számítógépen keresztül megkapják az elektronikus bírálólapot, amely tartalmazza a kóstolandó minta technikai adatait. A bírálat végén a szoftver begyűjti a bírálólapokat, ellenőrzi helyes kitöltésüket; miután az összes bizottsági tag végzett, az Elnök hitelesíti az adott minta bírálati eredményét. A bizottság tagjai nem rendelkezhetnek másolattal a bírálólapokból, és nem szerezhetnek tudomást az adott napon az egyes boroknak ítélt pontszámokról és díjakról a kóstolás lezárulása előtt.
III. Bírálati lap
- A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott és U.I.Œ, valamint az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik, a WineCompass program és tabletek segítségével.
- Amennyiben egy vagy több bizottsági tag nem találja a mintát megfelelőnek, kezdeményezheti(k) annak kizárását. Amennyiben szükséges, a bizottsági tagok egyöntetű döntése alapján a minta kizárható.
- A bírálók által adott pontokat a technikai titkárság összesíti a WineCompass program által, majd a számolt átlag adja a bor végleges pontszámát. Az átlagnál bármely irányban 5 pontnál jobban eltérő pontszámok közül a leginkább eltérő pontszám (pozití és negatív irányban is) nem kerül beszámításra.
IV. A díjak odaítélése
- A VinAgora kitüntető oklevéllel elismert borok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre: nagyarany-érem (legalább 93 pont), aranyérem (legalább 89 pont), ezüstérem (legalább 85 pont)
- A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett borok főkategóriánkénti 30%-át, amennyiben mégis több, a 30%-ot maghaladó rész arányában a Borverseny Elnöksége megemeli a ponthatárokat. (Tört számok esetén a pontszámot a kerekítés szabályai szerint állapítják meg.)
- Champion díj: A bírálók a főkategóriánként (legalább 10 nevezés esetén), legfeljebb az 5-5 legmagasabb pontszámot elért, legalább aranyérmet nyert tételei közül választják ki párhuzamos vakkóstolással a kategóriánkénti győzteseket, melyeknek a Champion díjat ítélik oda. A csendes fehér, rosé, és vörös kategóriákban a Champion díjat csak száraz bor nyerheti el, míg a pezsgő kategóriában csak a klasszikus eljárással készült, 12 g/l cukortartalom alatti termék. A botritiszes borok kategóriájában feltétel a minimum 8% v/v alkoholtartalom.
- Ország legjobbja - Best of Country: Amennyiben egy külföldi országból legalább 10 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül.
- VinAgora legjobb magyar fajtabora: Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, legalább arany érmes bor nyeri el a "VinAgora legjobb magyar fajtabora" címet, amely az oklevélen is feltüntetésre kerül.
- Prix Vinofed: A Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége által odaítélt díj a legjobb száraz fehér-, rosé, és vörösbornak valamint a legjobb brut, klasszikus eljárással készült pezsgőnek. A VinAgora Champion díjas borai a fehér, rosé, vörös és pezsgő kategóriákban automatikusan megkapják a Prix Vinofed díjat is.
- A felsorolt díjakon felül a rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egyéb különdíjakat is kioszthat, melyek azonban nem eredményezhetik azt, hogy 30%-nál több bor kerül díjazásra.
- A rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze és összevesse a kereskedelmi forgalomban kapható bor minőségét a versenyen szereplő azonos bor mintájával.
- A borverseny szervezője a Champion és érem díjakat elért borok számára a díj feltüntetését a palackon (kiegészítő címkén - "macaron", vagy nyomdai úton a cimkén) külön feltételek alapján engedélyezi. A megállapodás nélküli hivatkozás, logó használat a későbbi versenyekről történő kizárást eredményezi.
-
További különdíjak:
A Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészet” számára
A Bóna Labels különdíja a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack” számára
A Hovány Csoport különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára
Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára
A VinCE Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára
A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára
Borok osztályozása
A. "STRICTO SENSU" BOROK
Kategória | Belső nyomás | Típus | Cukortartalom |
---|---|---|---|
1. Csendes fehérborok | |||
1.1. Csendes fehérborok nem illatos fajtákból | |||
1.1.1. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
1.1.2. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félszáraz | 4,1-12 g/l |
1.1.3. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félédes | 12,1-45 g/l |
1.1.4. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Édes | több mint 45 g/l |
1.2. Csendes fehérborok illatos fajtákból (Fűszeres tramini, Muscat Ottonel, stb.) | |||
1.2.1. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
1.2.2. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félszáraz | 4,1-12 g/l |
1.2.3. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félédes | 12,1-45 g/l |
1.2.4. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Édes | több mint 45 g/l |
2. Csendes rosé borok | |||
2.1. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
2.2. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félszáraz | 4,1-12 g/l |
2.3. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Félédes | 12,1-45 g/l |
2.4. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Édes | több mint 45 g/l |
3. Csendes vörösborok | |||
3.1. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
3.2. | CO2 < 0,5 bar 20°C-on | Egyéb | több mint 4 g/l |
4. Gyöngyözőborok | |||
4.1. Gyöngyözőborok nem illatos fajtákból | |||
4.1.1. | 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
4.1.2. | 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on | Egyéb | több mint 4 g/l |
4.2. Gyöngyözőborok illatos fajtákból | |||
4.2.1. | 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on | Száraz | 0-4 g/l |
4.2.2. | 0,5 < CO2 < 2,5 bar 20°C-on | Egyéb | több mint 4 g/l |
5. Habzóborok és pezsgők | |||
5.1. Habzóborok és pezsgők nem illatos fajtákból | |||
5.1.1. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Brut nature, extra brut, brut | 0-12 g/l |
5.1.2. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Extra dry | 12,1-17 g/l |
5.1.3. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Sec / dry | 17,1-32 g/l |
5.1.4. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Demi-sec | 32,1-50 g/l |
5.1.5. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Doux | több mint 50 g/l |
5.2. Habzóborok és pezsgők illatos fajtákból | |||
5.2.1. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Brut nature, extra brut, brut | 0-12 g/l |
5.2.2. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Extra dry | 12,1-17 g/l |
5.2.3. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Sec / dry | 17,1-32 g/l |
5.2.4. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Demi-sec | 32,1-50 g/l |
5.2.5. | CO2 > 2,5 bar 20°C-on | Doux | több mint 50 g/l |
B. KÜLÖNLEGES BOROK
Kategória | Cukortartalom | ||
---|---|---|---|
6. Természetes édes borkülönlegességek (Késői szüret, Jégbor, stb.) |
|||
6.1. Természetes édes borkülönlegességek nem illatos fajtákból |
|||
6.2. Természetes édes borkülönlegességek illatos fajtákból |
|||
7. Botritiszes borok (Tokaji aszú, Szamorodni, Trockenbeerenauslese, Sauternes, stb.) | |||
7.1. Botritiszes fehérborok | |||
7.1.1. | 0-4 g/l | ||
7.1.2. | 4,1-20 g/l | ||
7.1.3. | több mint 20 g/l | ||
7.2. Botritiszes vörösborok | |||
7.2.1. |
0-4 g/l | ||
7.2.2. |
4,1-20 g/l | ||
7.2.3. |
több mint 20 g/l | ||
8. Erősített borok | |||
8.1. Nem élesztőhártya (flor) alatt érlelődött erősített borok (Portói, Marsala, stb.) | |||
8.1.1. |
0-6 g/l | ||
8.1.2. | 6,1-40 g/l | ||
8.1.3. | 40,1-80 g/l | ||
8.1.4. | több mint 80 g/l | ||
8.2. Élesztőhártya (flor) alatt érlelődött erősített borok (Sherry) | |||
8.2.1. | 0-6 g/l | ||
8.2.2. | 6,1-40 g/l | ||
8.2.3. | 40,1-80 g/l | ||
8.2.4. | több mint 80 g/l | ||
9. Élesztőhártya (flor) alatt érlelődött, nem erősített borok (Vin jaune) | |||
9.1. | 0-4 g/l | ||
9.2. | 4,1-20 g/l | ||
9.3. | több mint 20 g/l | ||
10. Héjon erjesztett fehérborok (minimum erjesztési idő 1 hónap) (Narancsbor) | |||
10.1. | 0-4 g/l | ||
10.2. | több mint 4 g/l |