Megvannak az idei év legjobb borai!

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2021 - Eredmények

Eredmények | 2021. 06. 22.

Megvannak az idei év legjobb borai!

Ismét rekordszámú nevezéssel, ideális feltételek mellett zajlott le a 22. VinAgora Nemzetközi Borverseny. Pedig csak egy hajszálon múlott... Mindössze az idei VinAgora tervezett időpontja (június 4-6.) előtt szűk két héttel, pünkösdkor kaptunk zöld utat Közép-Európa egyik legkomolyabb borversenyének megszervezésére. Tavasszal folyamatosan érkeztek a hírek az újra és újra átütemezett, vagy éppen teljesen elmaradt nemzetközi megmérettetésekről, ezért kivételesen szerencsésnek érezzük magunkat, hogy 2020 után 2021 sem maradt egy üres lap a VinAgora képzeletbeli évkönyveiben.

Szekszárd városa, és a teljes Szekszárdi borvidék tavalyi vendégszeretete után idén a Novotel City Budapest stábja biztosított minden tekintetben ideális feltételeket az elmélyült szakmai munkához, így elmondhatjuk, hogy a közel 60 fős nemzetközi zsűri bárminemű zavaró körülménytől mentesen fordíthatta teljes figyelmét a kóstolt boroknak. A fegyelmezett munkát persze a szünetekben felváltotta a felszabadult öröm, amiért a kollégák hónapok kényszerű bezártsága után újra személyesen is üdvözölhették egymást.

A borversenyre érkezett nevezések száma idén is - ahogy négy éve folyamatosan - felülmúlta a korábbi évek legmagasabb mintaszámát. A 16 országból érkező 960 tétel átlagos színvonala is az évek óta stabilan tapasztalt magas szintet hozta, hiszen a borok közel 80%-a ért el legalább ezüstéremnek megfelelő pontszámot. A VinAgora azonban követi a meghatározó nemzetközi szervezetek (OIV és VINOFED) szigorú versenyszabályait, melyek értelmében minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben, így minden egyes kiosztott érem kimagasló minőséget tükröz.

A 22. VinAgorán végül 7 főkategória győztes Champion érem, 13 nagyarany-, 169 arany-, és 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

Számomra a VinAgora mindig egy ünnep, amelyen szeretek részt venni. Az elnöki feladat külön megtiszteltetés, és próbálom azt a legnagyobb felelősséggel ellátni. Az idei évben kimagasló borsorokat kaptunk, különösen a vörösborok, illetve a botritiszes édes borok vonatkozásában.
A Champion választás izgalmas élményt és komoly tapasztalatot nyújt, a végső kiválasztás nem is feladat, sokkal inkább ajándék.

Lamport József
főborász, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok