Bort kóstolni munkaidőben... Nem hangzik rosszul, ugye?

Bírálati tréning borászoknak: konfliktuskezelés bizottságon belül, a gyümölcsös vörösborok és a narancsborok kerültek górcső alá.

Hírek | 2024. 03. 04.

Bort kóstolni munkaidőben... Nem hangzik rosszul, ugye?

Neked van a világon a legjobb munkád: egész nap csak ülsz, folyamatosan töltik a jobbnál jobb borokat a poharadba, csak kóstolgatnod kell és mondani róluk valamit… Na igen, pont így hangzik egy laikus véleménye annak a borszakértőnek a munkájáról, aki egy borverseny bírálója. A bírálók feladata összetettebb, felelősségteljesebb és fárasztóbb, mint gondolnánk. A VinAgora Nemzetközi Borverseny számára rendkívül fontos, hogy a versenyen dolgozó bírálók a megmérettetésen kívül is találkozzanak és megvitassanak néhány fontos kérdést, ami megkönnyíti munkájukat, amikor már élesben megy a dolog.

Februárban került megrendezésre idei bírálói tréningünk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem VinAgora termében. 21 borszakértő fogadta el meghívásunkat, akik az alábbi témákban osztották meg gondolataikat: bizottsági munka vezetése, bizottságon belüli konfliktuskezelés, majd gyümölcs-hangsúlyos vörösborok és alternatív, héjon erjesztett borok releváns megítélése.

Kerekasztal beszélgetésként, három bizottságban folyt a bírálat a Winecompass programot használva, aminek nem titkolt célja az áprilisi VinAgora Nemzetközi Borversenyre való felkészülés volt.

De valójában mi is történt ezen a tréningen? Kifejtettük a jó bizottsági elnök jellemzőit, beszélgettünk a fegyelem és a rend szerepéről. Megvitattuk, miért fontos, hogy az elnök motiválja a bírálókat a kommunikációra, a határozott véleményalkotásra, a kollektív bölcsesség elfogadására. A kollektív bölcsesség fogalma, miszerint a bírálóknak nemcsak a saját szakmai tudásában kell megbízni, hanem a többiekében is, többször is szóba került és meg is mutatkozott a tréning alatt.

Egy borversenyen először mindenki egyénileg értékeli az adott bort, ezért a bizottságok elnökeinek mindenképp oda kell figyelniük a bírálók kommentjeire, testbeszédére, hogy a legkevésbé befolyásolják egymást akár egy szemöldök összehúzással, fintorral, elismerő bólogatással vagy szájelhúzással. Az egyéni értékelést követően van lehetőség megosztani a véleményeket, amikor is életbe lép pár szabály: kapjon mindenki szót, de kezelni kell a túlzóan domináns véleményeket. Amennyiben külföldi borbíra is ül az asztalnál, ne hagyjuk ki a beszélgetésből, legyünk tisztelettudóak és találjuk meg a közös nyelvet, amelyet mindenki ért. Mindeközben az időre is figyelni kell, hiszen egy nap rengeteg tételt kell értékelni, ami hosszú folyamat.

Megemlítésre került az eltolódó ponthatárok problémája is. 30 évvel ezelőtt bronzérem is elnyerhető volt a borversenyeken, ám ma már több versenyen a nagyaranynál magasabb kategória is létezik, a platina. Körbejárva a témát, a résztvevők egyetértettek a platina érem fokozott marketingcéljában.

Ezt követően a gyümölcsös vörösborok kapták a főszerepet. 9 szép, illatos bort kóstoltak meghívott borszakértőink, ami még izgalmasabbá vált, amikor egy Kadarka került sorra. Felmerült, hogy a Kadarkából készült vörösborok a külföldi borversenyeken sokkal jobban teljesítenek, mint a magyar megmérettetéseken. A fajta pozitívabb hazai megítélésének érdekében vetődött fel a különálló Kadarka-kategória létrehozásának javaslata. A termelők továbbra is inkább a testesebb, tanninhangsúlyos borokra koncentrálnak, de kíváncsian figyelik a piaci igények változásait, hiszen a borkedvelők manapság egyre szívesebben fogyasztják a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokat, mint a nehéz, testes fajtákat.

A bíráknak az alábbi szép vörösborokat volt lehetőségük megkóstolni:

  • Moillard - Beaujolais Villages Nouveau 2023
  • Mészáros Borászat - Pinot Noir Classic Selection 2022
  • Mészáros Borászat - Kadarka Classic 2021
  • Castillo de monte la Reina - Joven 2020
  • Villa Ilona - Blaufränkisch-Syrah 2022
  • St.Andrea Szőlőbirtok - Áldás 2022
  • Ego Bodegas - Marionette 2021 (Köszönjük a felajánlást a Radovin Borkereskedés-nek)
  • Szentpéteri Borpince - Néró vörös 2022
  • Garamvári Szőlőbirtok - Pinot noir prémium szelekció 2020

Délután folytatódott tréningünk második felvonása, ahol 2 magyar, 2 felvidéki, 3 grúz és egy francia narancsbor került reflektorfénybe.

Különbség a naracsbor és natúrbor között

 

 

Érdekes tételekkel kezdtek bírálóink: először zavaros, egy esetben hibás bort kóstoltak a szakemberek. A három bírálóbizottság között 2 üveget töltöttünk szét mintánként, természetesen figyeltünk arra, hogy egy bizottság ugyanabból a palackból kóstoljon. Kisebb zavart okozott, mikor az első két bizottság elnöke egybehangzóan dicsérte az adott mintát, a harmadik pedig megdöbbenve hallgatta a felszólalókat, miközben viccesen egymás szakértelmét kezdték megkérdőjelezni. Természetesen ez utóbbinak semmi alapja nem volt, mert a két mintának egyeznie kellett volna, ám az egyik palack mindenki legnagyobb meglepetésére hibás volt. Szépen megjelent a délelőtti etap egyik tanulsága: a bírálók egymás közötti kommunikációjának fontossága.

 

 

 

A bírák szeme felcsillant a csodaszép, tiszta, borostyánszínű georgiai borok láttán. Felmerült a kérdés: ezt így is lehet? Tudni illik, a magyar fogyasztók, sőt sok borász is helytelenül a narancsborokat többnyire a natúrborok kategóriájába sorolják, amire az opálos küllem csak rátesz egy lapáttal. Mivel a legújabb trendek szerint e borok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, a magyar termelők nem feltétlen törekednek a narancsboruk megfelelő kezelésére. Ezen gondolatok kapcsán merült fel a dilemma, miszerint ez a fogyasztók megtévesztése, ezért szakemberként, borászként el kell határolódni ettől a felfogástól, nézettől. Szó szót követett, a konklúzió pedig a következő: „hiába a piac diktál, mégis a termelőknek kell megkínálnia a fogyasztókat a technológiailag helyes, szakmailag is elismert borokkal.”

A bírák a következő különlegesebbnél különlegesebb borokat kóstolhatták:

  • Etyeki Kúria - MSP narancsbor 2022
  • Gál Lajos Pincészete - Narancsbor 2020
  • Kasnyík Winery - Tramini Orange 2021
  • Organic Wine - Olasz rizling 2021
  • Khareba pincészet - Krakhuna Qvevri 2015
  • Khareba pincészet - Tsitska Qvevri 2012
  • Mildiani pincészet - Kisi Qvevri 2017
  • Domaine de la Baume - Vin Orange Cuvée Capucine 2021

A nap sok tanulsággal, további viták kezdeményezésével, baráti beszélgetésekkel záródott. A résztvevők megerősítést kaptak abban, hogy egy nívós nemzetközi borversenyben betöltött szerepük, munkájuk rendkívül fontos a benevezett borok objektív megítélésében, értékelésében.

Köszönjük, hogy aktívan, konstruktív hozzászólásokkal, javaslatokkal fűszerezve részt vettetek eseményünkön: Lamport József, Frittmann Tamás, Gál József, Hága Balázs, Mészáros Péter, Gálné Dignisz Éva, Taschner Kurt István, Romsics László, Ercsey Dániel, Gál Péter, Nyitrainé dr. Sárdy Diána, Vesztergombi Csaba, Kukola Zoltán, Fittmann Péter, Baranyai Péter, Barátossy Gábor, ifj. Szentpéteri Attila, Laczkó Gábor, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Petzold Attila, Varga Árpád