Mini interjúk a VinAgorán 2. rész

Babarczi Pince neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen a tavalyi VinAgorán számos érmet zsebeltek be. Idén meghívtuk Babarczi Zsuzsanna borászt is, hogy ne csak nevezőként, de bírálóként is részt vehessen a megmérettetésen.

Hírek | 2024. 04. 18.

Mini interjúk a VinAgorán 2.	rész

Babarczi Zsuzsanna

Babarczi Pince, borász

 

Először bíráltál a VinAgora borversenyen. Mik a tapasztalataid? Miben más ez a többi borversenyhez képest?

Nagyon élvezem, különösen azt, hogy nagyon nemzetközi a csapat, tehát ki tudjuk cserélni a véleményeket. És hogy miben más? Egyértelműen profi szervezés, szerintem nagyon profi az egész, ahogy bírálunk, nagyon tetszik az, hogy nagyon fegyelmezettek a kollegák. Mindenki minden bornak megadja azt a tiszteletet, amit említettetek, hogy adjunk meg. És az is nagyon tetszik, hogy nem vagyunk túlterhelve, ami azt jelenti, hogy egy nap nem 40-50-60 bort kell megkóstolni, hanem van időnk és tényleg meg tudjuk adni azt az időt és tiszteletet a bornak, amit megérdemel.

 

Kapcsolati szempontból adott valami pluszt ez a pár nap?

Akik itt vannak kóstolni, már mindenkit nagyon jól ismerek szerencsére, de azt gondolom, hogy egy ilyen fórum, főleg így este, amikor van időnk egymással beszélgetni, az mindig mélyíti a barátságokat és mindig összehoz minket, rá tudunk csodálkozni, hogy jé, te is ezzel a problémával küzdesz, esetleg beszélgetünk róla, és már akár együtt találunk rá egy megoldást.

 

Mit tartasz értékesnek a bírálói programban?

Szerintem mindenképp nagyon gyors, nagyon jónak gondolom, hogy végig van idő a borra, tehát nem csak gyorsan lepontozzuk, hanem tényleg elgondolkozom, mit érzek benne, mit látok, szerintem mindenképp hasznos. Kicsit több oldalról meg tudom nézni, többet elidőzök, hogy le tudjam írni a programban, hogy mit látok a borban.

 

Szerinted a borászok mire használhatják a komplex bírálati lapot?

Biztos, hogy komplexebb rálátást biztosít, tehát kapunk egy visszajelzést, hogy mi mit gondolunk a borról, és látjuk, hogy a szakemberek, akár borászok, sommelier-k vagy a borágazat másik részében dolgozók, hogy ők hogy látják, és össze tudjuk hasonlítani, hogy mennyire egyezik, vagy mennyire különbözik.

 

Jövőre szívesen visszajönnél bírálni?

Ó, nagyon!