Mini interjúk a VinAgorán 1. rész

Motyovszky Dávid édesapja nyomdokaiba lépve lett borász, gyakorlott szakember, de a VinAgorán először bírált, így első benyomásairól kérdeztük.

Hírek | 2024. 04. 18.

Mini interjúk a VinAgorán 1.	rész

Motyovszky Dávid

OenoBio Tech, borász

 

Hányadik alkalommal bírálsz a VinAgorán?

Itt a VinAgora keretében első alkalommal csatlakozhattam, és nagyon örülök a meghívásnak, ezúton is köszönöm szépen! Nagyon jó itt találkozni a szakma szereplőivel, meglévő partnereinkkel, leendő partnereinkkel. A vakkóstoló mindig élmény, különösen élvezem azt, amikor sokáig dédelgetett tételeket lehet kóstolni és megajándékozni reményeink szerint érmekkel.

 

Mi az az újdonság, amit a VinAgora adott, amit máshol még nem tapasztaltál?

Borvidéki borversenyen sokszor úgy szoktunk kóstolni, hogy tudjuk a fajtát is. Ugye itt az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet) rendszere szerint kóstolunk, és nem ismeretes a fajta, csupán az évjárat, illetve a bornak a típusa, vagy kategóriája. Szerintem ez még inkább ráhelyezi a bírálóra azt a felelősséget és hangsúlyt, hogy a legreprezentatívabban vagy a lehető legpontosabban értékelje a bort. Számomra ez volt egy olyan újdonság, ami különösképpen többletértéket jelentett.

 

Hogy tetszett a WineCompass bírálóprogram, amivel bíráltál?

Nagyon tetszett, szerintem abszolút segíti azt, hogy minél gördülékenyebben menjen a bírálat. Nagyon tetszik az, hogy három lépésben vezet egészen odáig, hogy a végleges bírálatot elvégezzük, vagyis a végső pontszámot megadjuk. Ez abból a szempontból nagyon előnyös, hogy azok a tételek, amelyek egy kis időt, levegőt igényelnek, azoknak megmarad az esélye, hogy ne egy gyors bírálat során essenek át a versenyen, hanem meglegyen az idő, amire nekik szükségük van. Szerintem ez egy nagyon nagy előny, és kifejezetten praktikus, hogy három lépésben történik a bírálat.

 

Sikerült új kapcsolatokat kiépíteni, vagy elmélyíteni a meglévő barátságokat?

Igen, számunkra ez egy különösen jó és nagy lehetőség, hogy egyrészt a meglévő partnereinkkel, másrészt reményeink szerint a leendő partnereinkkel tudunk itt találkozni és együtt kóstolni, úgyhogy számomra ez egy nagy lehetőség

 

Ha azt mondom VinAgora, te azt mondod…

Precizitás. Szoktunk szakmai kóstolókat szervezni, házi kóstolókat kisebb létszámmal. Meglevő, illetve leendő partnereinket szoktuk meghívni ezekre a kóstolókra, és leginkább ennek én vagyok a felelőse, hogy előkészítsem, illetve lebonyolítsam a kóstolót, úgyhogy jól ismerem, hogy ez mennyi munkával jár. Engem lenyűgözött az, hogy abszolút akadálymentesen, teljesen gördülékenyen ment végig a bírálat az összes tételével. Nagyon ügyesen, tudatosan van megtervezve a menetrend, és nagyon precízen végig van szervezve az egész nap, úgyhogy számomra ez az egész precizitás példakép.