Új arcokkal bővül a VinAgora zsűrije

Törekszünk a hagyományaink megőrzésére, ugyanakkor hiszünk a folyamatos megújulásban. A borászati ágazat állandó változása minket is arra sarkall, hogy fejlődjünk és az igényekhez alkalmazkodva haladjunk előre.

Hírek | 2024. 03. 01.

Új arcokkal bővül a VinAgora zsűrije

Idén több olyan elismert szakembert is meghívtunk a VinAgora zsűritagok közé, akik eddig még nem vettek részt a borversenyen. Az ő szemléletük, befolyásuk és szakmai tapasztalatuk révén új perspektívákkal fog gazdagodni a verseny.

Ismerje meg a VinAgora új arcait:

Mariam Khomasuridze - Georgia

A szőlészet és borászat elismert szaktekintélykeként a borkészítés tudományából doktorált professzor a Department of Viticulture and Enology at the Georgian Technical University-n.

Mariam Khomasuridze befolyása a bor világában túlmutat a tantermeken: tapasztalt borbírálóként olyan nagyra becsült rendezvényeken használta már igényes ízlését, mint a Berlin Wine Trophy, az Emozioni dal Mondo, a Concorso Enologico Internazionale és az Eurasia Wine & Spirit verseny.

A borászat művészete és tudománya iránti szenvedélyével -a gyakorlati tapasztalatai mellett- jelentős mértékben járult hozzá Georgia borágazati fejlődéséhez tudományos értelemben is. Több szakkönyv, köztük a "Wine Faults and Flaws" (Borhibák és hibák) és a "Technology of Vodka” (A vodka Technológiája) című könyv, valamint közel 20 tudományos cikk fűződik a nevéhez.

Mariam hatása a bor világára nem csak Georgiára korlátozódik, hanem nemzetközi versenyeken való részvétele révén globális visszhangot is kelt. A tökéletességi iránti elkötelezettsége mind az oktatás, mind a borbírálat terén a borszakma elismert szakértőjévé teszi.

 

Christian Anselmann - Németország

Az Anselmann pincészet generációkon átívelő története sokat elmond a családi összetartásról, borászati hagyományok megőrzéséről és azok értékteremtő megújításáról. A családi pince ültetvényei Németország híres és gyönyörű Pfalz-i vidék lankáin helyezkednek el. Az egyedi terroir-nak köszönhetően a terület kiválóan alkalmas arra, hogy nemzetközi viszonylatban is magas színvonalat érjenek el boraikkal.

Christian, aki a Geisenheimi Egyetemen szőlészetet és borászatot tanult, majd Alto Adige-ban (Olaszország) szerzett tapasztalatot, 2020-ban csatlakozott a családi pincészethez és nemsokára átveszi annak vezetését. Ugyanebben az évben a legjobb pezsgőkollekciójukért díjazta a német mezőgazdasági minisztérium a pincészetet.

 

Bruno Motter - Brazília

A Brazil Borászati Szövetség (ABE) minden évben kitünteti az egyik borászát az "Év borásza" címmel. Ezt a kitüntetést olyan szakember kapja, aki mind az ágazatban, mind a technológia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

2022-ben Bruno Motter-t, az akkor 33 éves borászt választották erre a címre. A fiatal borász a Serra Gaúchában, Alto Felizben található Vinícola Don Guerino élén áll. A pincészet évente mintegy 500.000 liter bort állít elő Brazíliában.

A borhoz fűződő kapcsolata gyerekkorára nyúlik vissza, hiszen az iskolai szüneteket a családi pincészetük szőlőültetvényein töltötte édesapja mellett. A borkészítést az első ültetvény telepítésétól kezdve az új borászatuk felépítéséig  figyelemmel kísérte végig.

Tanulmányait Mendoza Juan Agustin Maza Egyetemén végezte, majd újonnan megszerzett szemléletét a családi birtokon kamatoztatta.

Jávorka Bence - Szlovákia

A fiatal borász a Brünni Mendel Egyetem Kertészettudományi szakán végezte el a szőlész-borász mérnöki szakot. Jelenleg a dél-szlovákiai Bóna Winery borászaként állít elő kiváló borokat. A felvidéki pincészet különleges terroir-ja, egyedi talajszerkezete lehetővé teszi a magas szintű szőlőtermesztést, melyet a Duna és a Gerecse gyönyörű látképe tesz teljessé.

Öko-gazdálkodás lévén igyekeznek a lehető legkisebb terhelést mérni a környezetükre. A szőlőültetvények immunrendszerét bio védekezéssel erősítik, valamint próbálják a „rendszer” természetes körforgását megszakítás nélkül támogatni.

Bence két fő csapásirány szerint készíti a borokat. A ’fresh’ vonalat az azonnali fogyasztásra szánt, friss, könnyen értelmezhető, közkedvelt borok alkotják. A másik oldalon a ’low intervention’-ként emlegetett, nagyobb odafigyelést igénylő, mélyebb érzékelést kívánó borok adják. Az előállításuknál a lehető legkevesebb beavatkozással igyekeznek megőrizni és bemutatni a szőlőhegyet, a terroir-t és az évjáratot a közönségnek. A borok minőségét számos díj is igazolja.

 

Motyovszki Dávid - Magyarország

Egyetemi tanulmányait párhuzamban végezte szőlész-borászként és élelmiszermérnökként. A hallgatói évek alatt, illetve azt követően külföldön - Új-Zélandon, Kaliforniában és Olaszországban – szélesítette látókörét és szerzett értékes szakmai tapasztalatot. Villányban a Sauska pincészetnél, Etyeken az Etyeki Kúriánál dolgozott borászként, jelenleg pedig az OenoBioTech képviseletében végzi munkáját segítve a hazai borászokat céljaik elérésében.

 

Juhász Ádám - Magyarország

Szőlész-borász mérnöki végzettségét itthon szerezte, szakmai gyakorlatát Új-Zéland egyik ismert pincészeténél, a Yealands Estate-nél teljesítette, valamint mesterdiplomáját is külföldön szerezte a Vinifera Euromaster képzés keretén belül a Montpellier SupAgro, Bordeaux Sciences Agro, Hochschule Geisenheim University és Stellenbosch University egyetemeken.

Ennyi nemzetközi tapasztalattal a háta mögött 2015-ben tért haza és kezdett dolgozni a Juhász Testvérek családi pincészetben. Az egri borvidék egyik meghatározó borászatának vezetőjeként jelentős eredményeket tudhat magáénak. Több hazai és nemzetközi díjjal is gazdagította már a pincészetüket, valamint a jól ismert friss, gyümölcsös „Juhász rosé”-nak megálmodója, mely a saját kategóriájában piacvezető lett Magyarországon.